Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

понеділок, 17 квітня 2017 р.

17 квітня - день в історії

17 квітня 1492 року — іспанські король Фердинанд та королева Ізабелла дали дозвіл Христофору Колумбу почати пошук західного шляху до Індії.
В 1492 році до двору іспанських монархів прибув генуезький мореплавець Христофор Колумб. Він наважився запропонувати
королю Фердінанду та королеві Ізабелі досить авантюрний план подорожі до Індії через Атлантичний океан. Будучи досвідченим моряком, він дуже добре розбирався в морській справі. Докладно вивчаючи карти, Колумб дійшов висновку, що до Індії з її казковими багатствами можна вирушити не звичним шляхом, обігнувши Африку, а рухаючись на захід і досягти таким чином східних берегів країни прянощів. У себе на батьківщині і у португальського короля Колумб не знайшов підтримки і розуміння. Тому змушений був звернутись за втіленням своїх ідей до іспанських королів. На той час в Іспанії склалась доволі несприятлива економічна ситуація. Спустошена казна, відсутність вільних для продажу земель, мізерні прибутки від податків на торгівлю та ремесло, а також збідніле дворянство не залишали вибору королям. Вдала подорож до Індії новим шляхом давала надію на покращення економічного становища в країні.
3 серпня 1492 року з порту Палос вперше у відкритий океан під командуванням Х. Колумба вирушила флотилія в складі трьох кораблів. Команда налічувала 90 чоловік, яких з великими труднощами вдалось вмовити вирушити у невідому подорож по відкритому океану. Більшість її членів були злочинцями, які до того часу відбували покарання в тюрмах і були випущені звідти, щоб поповнити склад команди Колумба.

Плавання тривало більше двох місяців, що значно перевищувало розрахунки командора. Не раз на кораблях вибухало невдоволення матросів, але впертий Колумб зумів придушити назріваючий бунт, і флотилія впевнено йшла по заданому курсу. Якось вахтовий матрос повідомив, що бачить жадану землю, але це виявились лише плаваючі водорості Саргасового моря. Нарешті почали з´являтись ознаки наближення материка. На палубу кораблів сідали чайки, а в рибальські сіті почала потрапляти прісноводна риба. Невдовзі на світанку 12 жовтня 1492 року флотилія підійшла до одного з Багамських островів. 
Цей острів було названо на честь Святого Спасителя, який допоміг Колумбу здійснити його заповітну мрію. Назву цього острова і сьогодні можна відшукати на географічній карті серед Багамських островів. Це – Сан-Сальвадор. Далі були відкриті Куба та Гаїті. Не здогадуючись, що команда опинилась біля берегів невідомого материка, Колумб вирішив, що він відкрив новий шлях до Індії.




Немає коментарів:

Дописати коментар