Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

пʼятницю, 14 лютого 2020 р.

Міжконтенентальні протоки

Як вже з назви зрозуміло, міжконтинетальними протоками є ті, які протікають між континентами (материками), і найчастіше сполучають між собою океани, проте не завжди. Однак деякі протоки, незважаючи на те, що вони протікають між різними частинами світу, міжконтинентальними з точки зору географії не є. Наприклад протоки Босфор і Дарданели, які роз'єднують Європу й Азію, але є внутрішніми протоками Євразії, як єдиного континенту.

Результат пошуку зображень за запитом Суецький канал карта
З іншого боку є протоки, які на перший погляд протікають між континентами, але їх "міжконтинентальний статус" заперечується рядом географів, як наприклад Хальмахерська протока (історична назва - "Gilolo" або "Djilolo"), що протікає між островом Хальмахера (частина Євразії) і Новою Ґвінеєю, яку вже традиційно відносять до Австралійського континенту. Отже як бачимо, в цій частині однозначної позиції серед географії немає.
Однак наразі виділяють 8 (а деякі географи і 9) міжконтинентальних проток, які мабуть кожен школяр чув на уроках географії, а відмінник ще й навіть знайде їх на карті. Серед них дві штучні протоки - це Панамський і Суецький канали. Найбільше таких проток відокремлюють Євразію від її найближчих сусідів. З них і почнемо:
1. Берінгова протока
Сполучаючи між собою Північно-Льодовитий і Тихий океани, і розділяє Євразію (крайня східна континентальна точка - мис Дежньова на російській Чукотці) і Північну Америку (найзахідніша континентальна точка - мис Принца Уельського на американській Алясці). Була відкрита 26 серпня 1728 року норвезьким мореплавцем Вітусом Берінґом, в честь якого і названа. Однак як виявилося, ще за 80 років до нього протоку вже перетнув російський мандрівник Сємьон Дєжньов. Ширина становить 86 кілометрів.

2. Данська протока
Її відносять до міжконтинетальних через те, що протікає вона між Ісландією, яку відносять до Європи, та Ґренландією, яку вважають вже частиною Північної Америки. Вона також сполучає два моря, які належать до різних океанів - море Ірмінґера (Атлантичний океан) та Ґренландське море (Північний Льодовитий океан). Ширина протоки становить 293 кілометри, а довжина - 512 кілометрів.
Світлина від Kostyantyn Khimichenko.

3. Ґібралтарстка протока
Вона відділяє Євразію від Африки. Якщо точніше, то вона відділяє дві частини світу - Європу і Африку. Навколо неї завжди була дуже насичена і активна історія, оскільки нею жваво відбувалося судноплавство. Важлива вона ще й тим, що сполучає Середземне море, і разом з тим всі внутрішні моря Євразії з рештою Атлантичного океану. Її ширина лише 15 кілометрів (у найвужчому місці).
Світлина від Kostyantyn Khimichenko.

4. Сіцилійська протока
Також вона відома під назвою як Туніська протока. Вже з цього формулювання можна зробити висновок про те, що протікає вона між Тунісом та островом Сіцилія. Не буде зайвим нагадати, що Сіцилія - це європейський острів у Середземному морі, а Туніс - це країна в Африці. Тому вона відділяє Євразію і Африку. Її ширина - 157 кілометрів. Незважаючи на свій "міжконтинентальний" статус, вона ніколи не відігравала важливого значення в географії, оскільки є рядовою протокою Середземного моря.
Світлина від Kostyantyn Khimichenko.

5. Суецький канал
Це штучна протока, яка була відкрита в листопаді 1869 року. Вона сполучила між собою Середземне море Атлантичного океану та Червоне море Індійського океану, та стала найбільш важливим транспортним коридором у світі. Вона також розділяє Африку від Євразії. Спорудження Суецького каналу суттєво скоротило транспортні витрати та час для здійснення вантажних перевезень. Тривалий час його вважали справжнім дивом інженерної техніки того часу. Суецький канал пролягає між двома єгипетськими містами - Порт-Саїд та Суец. Проектна його довжина становила 162 кілометри, однак час від часу його довжина у ході постійних інженерних робіт лише зростала. Наразі вона становить 194 кілометри.
Результат пошуку зображень за запитом Суецький канал карта
6. Баб-ель-Мандебська протока
Одна із найбільш економічно важливих проток на планеті. Протікає між Африкою і Євразією (конкретно між Ерітреєю і Джібуті з одного боку, та Єменом з іншого). Вона не сполучає два океани, як ряд інших проток, але саме через неї проходять майже всі торгові судна, які своєю чергою проходять через Суецький канал. Перекладається з арабської мови як "брама скорботи" через небезпеку плавання. Ширина - 25 кілометрів. Наразі розглядається проект по спорудженню через протоку моста, однак громадянська війна в Ємені "заморозила" цей проект.
Світлина від Kostyantyn Khimichenko.

7. Протока Дрейка
Найширша протока у світі, яка має ширину понад 1800 км. Вона сполучає між собою Тихий та Атлантичний океани, і розділяє Південну Америку від Антарктиди. Лежить протока Дрейка між островом Вогняна Земля та Антарктичним півостровом, і вважається найскладнішою для морської навігації суден. А все через кригу, яка стає перешкодою для суден, та через сильний холодний вітер, який несе з собою крапельки морської води. За низьких температур кораблі обмерзають настільки, що старі каравели були свого часу приреченими в цій протоці. Однак Френсіс Дрейк (англійський пірат і мандрівник) все таки її подолав. Власне на честь нього ця протока називаєються і по сьогоднішній день.
Світлина від Kostyantyn Khimichenko.

8. Панамський канал
Це також, як і Суецький канал є штучною протокою, яка споруджена на початку ХХ століття на кошти французьких і американських компаній. Панамський канал був помпезно відкритий в червні 1920 року. Він контролювався США аж до 31 грудня 1999, після чого був переданий уряду Панами. Наразі його міжнародне торгівельне значення величезне, щоправда торгівельний баланс його на 17% нижчий, ніж в Суецького каналу. Стратегічне його значення полягає також і в тому, що він відокремлює два величезних материки - Північну і Південну Америки.
Результат пошуку зображень за запитом панамський канал карта

9. Торресова протока
Саме її найчастіше розглядають як протоку, яка відділяє Австралію від Євразії, однак ряд географів це заперечують, вважаючи справжню протоку між Євразією і Австралійським континентом - Хальмахерську протоку. Інші ж географи вважають що саме Моллукська протока між островами Сулавесі та Хальмахера є такою, що відокремлює два континенти. Малайський архіпелаг лежить між Тихим та Індійським океанами, саме тому тут існують складнощі в проведенні умовної лінії нелише між цими двома океанами, але й між Євразією і Австралію, до якої відносять кілька островів, зокрема і Нову Ґвінею. Саме тому це питання залишається відкритим для дискусій.
Світлина від Kostyantyn Khimichenko.

1 коментар:

  1. Do you realize there's a 12 word phrase you can speak to your crush... that will trigger intense emotions of love and instinctual attractiveness to you deep within his chest?

    Because hidden in these 12 words is a "secret signal" that triggers a man's impulse to love, please and protect you with his entire heart...

    12 Words Who Fuel A Man's Desire Response

    This impulse is so built-in to a man's brain that it will make him try better than ever before to make your relationship as strong as it can be.

    Matter of fact, fueling this dominant impulse is absolutely essential to having the best ever relationship with your man that the second you send your man a "Secret Signal"...

    ...You'll instantly find him open his heart and soul to you in a way he never experienced before and he will recognize you as the one and only woman in the world who has ever truly fascinated him.

    ВідповістиВидалити