Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

вівторок, 19 грудня 2017 р.

Цікаві факти про атмосферу

А ви знали, що атмосфера земної кулі становить 5 000 000 000 000 300 більярдів (5300000000 000 000) тонн? Щоб простіше було зрозуміти це неймовірне число, слід його пояснити на прикладі. Такий вантаж можливо було б перевести з Києва до Львова тільки за 4 мільярди років, за умови, що вантаж перевозився б на поїзді, у якого 100 вагонів, а шлях одного поїзда становив 10 год.
Північний полюс холодніше Південного. Досить популярний в «народі» стереотип. По-перше, Північний полюс обігрівається сонцем приблизно на 7 днів довше, ніж Південний. По-друге, Північний полюс розташований на висоті близько 3-ох кілометрів над рівнем моря, Південний ж прямо над його рівнем. По-третє, тепла течія Гольфстрім знаходитися поряд з Північним полюсом, до того ж, Північний полюс з усіх боків оточують материки, що
також впливає на теплоту. У підсумку можна вважати, що всі заяви про те, що Південний полюс тепліше Північного можна вважати помилковими.
Земля і повітря не можуть існувати окремо. Уявіть таку ситуацію, що земна атмосфера не переміщається разом із Землею. В результаті чого людина могла б просто піднятися ненадовго в повітря, нікуди не вирушаючи, і спуститися, в результаті людина виявиласа б в абсолютно іншому місці, тому що Земля б уже перемістилася. Таким чином, людство не могло б здійснювати подорожі.
Атмосферні опади впливають не тільки на людей, але і на тварин. Наприклад, на Тихоокеанському узбережжі Америки, в пустелі Атакама, в рік випадає максимум 8 мм опадів, що досить мало, для цієї місцевості. Через таку погоду не тільки в пустелі дуже багато смертей тварин, але і їх трупів. Сухість не дозволяє їм швидко гнити, внаслідок чого трупи можуть легко пролежати на землі десятки років.
Побачившись грозу в Єгипті люди по праву можуть вважати себе щасливчиками. Люди в цій країні дико радіють такому явищу, адже гроза може бути максимум один раз на 200 років.
Енергія сонця приводить в дію сильну теплову «машину», яка долаючи силу тяжіння, завдяки чому ця «машина» з легкістю піднімає в атмосферу понад 500 000 кілометрів води в кубі з цілої земної кулі. А 411000³ кілометрів піднімається в атмосферу виключно з поверхні океану.

Незважаючи на те, що більшість людей негативно ставляться до появи блискавки на небі, вона корисна для грунту. Блискавки примудряються захопити в повітрі кілька мільйонів тонн азоту, а пізніше направити його у землю. Завдяки чому ваші злаки в землі можуть рости швидше, а урожай стати багатшими.
Напрямок вітру, а пізніше вже і швидкість, люди навчилися визначати приблизно 2000 років тому. Прилад, яким древні жителі світу користувалися, називається «Флюгер». 
Флюгер винайдений на Сході, але після його створення, він досить швидко з'явився і в Європі. У кожній країні Флюгер виглядав по-різному. Десь його зображували у вигляді дракона, десь у вигляді тигра. Пізніше флюгер став не тільки приладом для отримання направлення вітру, але і прикрасою. Наприклад, в європейських містах Середньовіччя його часто встановлювали на високі будівлі. У більшості випадків він був зображений у вигляді півня. У народі флюгер прозвали «півнем погоди». Так як разом з напрямком вітру дуже часто змінювалася і погода. Встановлювався він на височинах з тієї причини, щоб звичайні люди, що проходять по місту, могли його побачити з далекої відстані і дізнатися про можливі зміни погоди.


Плато Устюрт відомо всьому Казахстану. А вся справа в тому, що в цьому місці є досить старий колодязь, який, як кажуть самі місцеві жителі, може передбачати погоду. 
Справа в тому, що якщо незабаром віщувало які-небудь атмосферні опади: дощ, сніг, а може і туман, то колодязь втягує в себе повітря. Якщо ж погода буде суха і сонячна, то він виштовхує повітря. Щоб визначити, втягує він в себе повітря або ж, навпаки, виштовхує, потрібно всього лише кинути в колодязь якусь річ, якщо вона вилетить назад, то погода буде сухою, в іншому випадку варто очікувати опадів. Такий колодязь навіть красиво облаштували вапняними плитами. Його по праву вважають природним феноменом, а самі жителі заявляють про те, що стародавній колодязь ще ні разу не помилявся у своїх прогнозах.



Метеорит Хоба один з найвідоміших, так як він впав на нашу Землю. Йому вдалося пройти крізь атмосферу з тієї причини що був повністю плоским з кожного боку. В результаті чого його прохід через атмосферу можна порівняти з падінням каменя через воду.



Немає коментарів:

Дописати коментар