Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

неділю, 10 червня 2018 р.

Острів Робінзона Крузо дійсно існує


  У дитинстві ми всі, напевно, зачитувалися книгою Д. Дефо про Робінзона Крузо, мріяли потрапити на такий же безлюдний острів як і головний герой, випробувати власні сили, перевірити характер. Але тоді ми думали, що описаний автором острів - плід його натхненної уяви, що такого казкового місця, де є і гори, вкриті тропічними лісами, і мальовничі долини, і пустельні чудові пляжі, і гірські струмки з чистісінькою водою, і океанські бухти з фіолетово-синьою водою, просто не може бути. Виявилося, що таке прекрасне і відокремлене місце існує. Це острів Робінзона Крузо, що знаходиться в архіпелазі Хуана Фернандеса. Ця група островів знаходиться на відстані 560 кілометрів від берегів Чилі.

Географічні координати архіпелагу: 800 західної довготи і 33040' південної широти. Архіпелаг носить ім'я іспанського мореплавця, який відкрив його в 1563 р. Колись два найбільших з островів називалися Мас-а-Тьерра (Ближче до землі) і Мас-а-Фуеро (Далі від землі). Третій носить ім'я Санта-Клара. Довжина Мас-а-Тьерра близько 20 кілометрів і ширина - близько 5 кілометрів.
Острови архіпелагу Хуана Фернандеса вулканічного походження. Вони вкриті горами. Найвищою вершиною островів є гора Юнке - 1000 метрів над рівнем океану.
Ґрунт родючий. Острів має багато струмків. Всі три острови архіпелагу покриті лісами і є національними парками, через наявність на островах безлічі рідкісних рослин - понад 100 видів (таких як гігантська доісторична папороть, гігантська ромашка, пальма Чонта, дерево Налка) і птахів. На вершинах гір ростуть запашні сандалові дерева.
У деяких куточках острова Робінзона Крузо досі водяться знамениті здичавілі кози. У водах навколо островів багато морських черепах, морських левів, лангустів, риб і тюленів. Клімат у цьому районі м'який океанічний, з приємними температурами, помірною вологістю та незначною різницею між порою року. У серпні, найхолоднішому місяці року середня температура повітря +12 градусів, а в лютому, найтеплішому, +19 оС. Щорічно випадає близько 300 - 400 мм опадів.
Від Робінзона Крузо до наших днів Тихоокеанський архіпелаг Хуан Фернандес знаходився осторонь від шляхів торгових і військових кораблів, тому впродовж усього XVII століття він був притулком піратів. "Робінзонили" тут досить часто. Найпершим мимовільним відлюдником на островах став їх першовідкривач Хуан Фернандес. Йому довелося прожити тут кілька років, він і став розводити на острові кіз. З часом, залишені ним кози здичавіли, розплодилися і забезпечували їжею і одягом всіх наступних мимовільних жителів безлюдного острова. Більше трьох років з 1680 року на острові жив індіанець з племені міскітос з Центральної Америки, "забутий" тут піратами. На цей же острів в 1687 році за азартну гру в кості на кораблі були висаджені дев'ять матросів. Забезпечені необхідними припасами, вони не змінили своєї звички: майже весь свій час моряки грали, спочатку на гроші, а потім на різні ділянки острова. Так минуло три роки.
І тільки в 1703 році на Мас-а-Тьерра з'явився Олександр Селькірк, 26 річний шотландський моряк, який служив боцманом на галері "Сенк пір". Він посварився з капітаном і зійшов на берег "за власним бажанням". Саме так записано в судновому журналі. Селькірк був висаджений на безлюдний острів, що входить в архіпелаг Хуана Фернандеса, де він і провів більше чотирьох років у повній самотності. Саме його історія послужила джерелом натхнення Даніеля Дефо, і він написав чудову книгу з довгою назвою: "Життя і дивовижні пригоди Робінзона Крузо, моряка з Йорка, який прожив двадцять вісім років у повній самотності на пустельному острові біля берегів Америки поблизу гирла річки Оріноко, куди він був викинутий корабельною аварією, під час якої весь екіпаж корабля, окрім нього, загинув, з розповіддю про його несподіване звільнення піратами, написані ним самим".
У 1960 році на честь літературного героя острів Мас-а-Тьерра перейменований в Острів Робінзона Крузо, і острів Мас-а-Фуеро на честь прототипу відомого персонажа перейменований в Острів Олександра Селькірка. В даний час все життя на архіпелазі зосереджене на найбільшому острові - Острові Робінзона Крузо. Тут знаходиться єдине на весь архіпелаг село Сан-Хуан-Баутіста, в якому проживає близько 600 чоловік. Острови Олександра Селькірка і Санта-Клара безлюдні. Селище розкинулося в невеликій долині, що спускається до океану, на березі зручної для заходу суден бухти. Мальовничі гори, захищають Сан-Хуан-Баутіста від вітрів. У цьому невеликому поселенні все нагадує про автора і літературних героїв "Робінзона Крузо": є кафе під назвою "П'ятниця", готель "Альдеа де Даніель Дефо", міст "Робінзон Крузо". Навіть діти тут суцільні Даніелі, Робінзони і П'ятниці. Основне заняття остров'ян - обслуговування туристів і добування морепродуктів.
Іноді кожна людина хоче опинитися в такому місці, де ніхто і ніщо не може перешкодити йому відпочити. Подорож на Острів Робінзона Крузо саме для таких, пересичених "цивілізованим" відпочинком, туристів.
В даний час будь-який турист, який відвідав Острів Робінзона Крузо, може спробувати пожити майже тим самим життям, що і шотландець Олександр Селькірк. Це не подорож по "місцях бойової слави" моряка-відлюдника і не театралізована вистава на тему "Життя Робінзона Крузо". Пригода почнеться тоді, коли Ви самі цього захочете.
Острови Хуан Фернандес не для масового туризму, так як літаки літають на острів лише при повному завантаженні, і на самому острові аеропорту немає - є лише злітно-посадкова смуга на південному краю півострова Пунта Труенос (у перекладі - точка Грому). Після перельоту з Сантьяго, який триває 3 - 3,5 години, вас чекає двогодинна подорож по морю уздовж берегової лінії на човні до єдиного селища острова Сан-Хуан-Баутіста.
Той, кому подобається ненав'язливий пізнавальний туризм, може оглянути місцеві визначні пам'ятки:
·  печеру Олександра Селькірка
·  майданчик в нетрях, з якого шотландський моряк Олександр Селкірк (прообраз Робінзона Крузо) виглядав якесь рятівне судно. Він знаходиться на висоті 550 м над рівнем океану. На ньому встановлена меморіальна дошка на честь Робінзона. Кілька місяців тому шотландські моряки, що відвідали острів, поставили по сусідству маленький пам'ятник своєму землякові.
·  іспанський форт Санта-Барбара, який служив у 1749 році для відбиття нападу піратів. (До речі, свідченням того, що відокремлений архіпелаг свого часу сподобався піратам, є те, що на ньому досі часто знаходять скарби і піратські предмети побуту).
·  місце, де під час першої світової війни в 1915 році англійськими кораблями "Орами", "Глазго" і "Кент" був потоплений німецький броненосець "Дрезден".
·  різноманітні військові реліквії: іспанські гармати, ядра, чилійські морські регалії війни з Перу 1879 року.
Ось таке воно, це дивовижне місце під назвою Острів Робінзона Крузо, останній притулок романтиків XXI століття. Подорож сюди ідеально підходить для тих, хто не відчуває ні в чому нестатку. Вона подарує Вам незабутні враження від фантастичних пейзажів, дасть відпочинок вухам від стільникового телефону, очам - від телевізора чи монітора, душі - від пересиченості упорядкованим життям, а зірки, які Ви побачите над нічним океаном, назавжди залишаться у вашому серці.



Немає коментарів:

Дописати коментар