Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

суботу, 29 вересня 2018 р.

Як утворилася нафта?

Нафта є доволі давнім продуктом в надрах Землі, яку почали видобувати ще за 6-4 тис. років до нашої ери на березі річки Євфрату. Наймолодша нафта утворилася 35 млн. років тому.
Сьогодні більшість вчених вважає, що нафта має біогенне походження. Інакше кажучи, нафта утворилася з продуктів розпаду дрібних організмів тварин і рослин (планктону), що жили мільйони років тому. Найстаріші родовища нафти були утворені 600 млн. років тому.
У той час велика частина Землі була покрита водою. Живі організми після смерті опускалися на дно стародавніх морів і заток і покривалися мулом, піском і шарами наступних відкладень. Ці відкладення поступово ущільнювалися, збезводнювалися і опускалися все нижче. При цьому тиск і температура в цих відкладах збільшувалися. Під впливом
анаеробних бактерій (тобто бактерій, здатних жити без доступу кисню), органічної речовини стали утворюватися вуглеводні, що збиралися в маленькі маслянисті краплі. На жаль, вчені поки не можуть точно відповісти на питання, які саме процеси в органічних відкладах призвели до утворення нафти.
Важливо розуміти, що вуглеводні не лежали під землею у вигляді озер нафти. Вони були змішані з водою і піском, які поступово просочувалися крізь пористі шари пісковиків і вапняків разом з бульбашками газу. Часто суміш просувалася крізь породи під впливом високого тиску. Нафта і газ просочувалися в порожнечі між частками осадових порід, як вода проходить в губку. Рано чи пізно на шляху нафти і газу попадався шар породи, крізь який вони не могли просочитися, - непроникною породи, що не мала часу або тріщин, - і таким чином, вони виявлялися в геологічній "пастці".
Поки йшов процес утворення нафти, Земля теж змінювалася. Відбувалися рухи земної кори, розломи і з'єднання масивів. Ці процеси формували різні типи нафтових геологічних "пасток".
Ми знаємо, що склад нафти, знайденої в різних точках земної кулі, сильно розрізняється. Це пояснюють різницею у реакціях, що відбувалися при утворенні нафти або різними видами рослин і тварин, організмів яких вона формувалася.
Запаси нафти обчислюються сотнями мільярдів тонн, і поширена вона повсюдно, на суші і на морі. Те, що лежало на поверхні, давно використано, і тепер нафту добувають з глибин 2-4 і більше кілометрів. Але ще глибше її ще більше, просто звідти видобувати її поки що економічно невигідно, тобто дорого.

Немає коментарів:

Дописати коментар