Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

понеділок, 29 травня 2017 р.

29 травня - день в історії географії

29 травня 1953 року ввійшло в історію як день, коли двом відважним альпіністам, Едмунду Хілларі та Тенцигу Норгею, вдалося першими підкорити найвищу вершину планети висотою 8848 метрів. 
Знайти найвишу гору світу вдалося  двом британським геодезистам у 1852 році під час експедиції в Індії. Спочатку їй дали назву пік XV, а у 1865 році перейменували на честь керівника британської геодезичної експедиції Джорджа Евереста, хоча він сам був проти такої назви. Гора Еверест має ще дві місцеві назви - Джомолунгма і Сагарматха. 
Першу спробу підкорити Еверест здійснили англійці Джордж Меллорі та Гай Баллок. Нажаль, їх сходження мало трагічні
наслідки - вони з нього не повернулися, як і десятки інших сміливців протягом інших років, які навічно залишилися на схилах гори. Багато сміливців, долали рубіж у висоту понад 8 тисяч метрів, але змушені були повертатися через погану погоду або нестачу кисню.
І лише 29 травня 1953 року об 11.30 ця висота була підкорена новозеландцем Едмундом Хілларі та непальцем Тецингом Норгеєм, після чого, кількість бажаючих підкорити найвищу Еверест значно зросла, як і кількість вдалих спроб підняття на її вершину. 

Немає коментарів:

Дописати коментар