Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

субота, 6 травня 2017 р.

Ейфелева вежа

Нині Ейфелеву вежу знають в усьому світі. Вона є найвідомішим, найфотографованішим та найвідвідуванішим  туристичним об'єктом світу. Символ не лише Парижу, а всієї Франції щороку відвідує понад 6 млн. туристів, а з часу  її  будівництва тут побувало близько 250 млн. відвідувачів.
Історія будівництва Ейфелевої вежі розпочалася коли уряд Франції вирішив спорудити найвищу споруду того часу приурочену до відкриття Всесвітньої виставки та сторіччя з дня початку Французької революції. У 1886 році уряд оголосив конкурс на будівництво 300-метрової вежі. Серед 107 учасників переміг проект інженера
Гюстава Ейфеля, на честь кого власне і названа вежа. Спорудження вежі тривало з 1887 по 1889 роки. Під час будівництва було затрачено понад 15 000 металевих деталей. Вага металевої конструкції складає 7 300 тонн. До 1931 року Ейфелева вежа вважалася найвищою спорудою світу, висота якої складала 312 метрів, доки у Нью-Йорку не збудували Крайслер Білдінг. Зараз висота вежі складає 324 метри, і складається з трьох поверхів, які з'єднані ліфтами та 1792-ма східцями. 
Це важко уявити, але 130 років тому, коли Гюстав Ейфель тільки презентував проект вежі, громадкість її дуже сильно розкретикувала. ЇЇ називали "скелетом дзвіниці", "трагічним вуличним ліхтарем", "гігантським незграбним скелетом". Збирали підписи на заборону будівництва вежі, де підписалися навіть відомі письменники, композитори та архітектори. Ейфелеву вежу планували розібрати відразу після закінчення Всесвітньої виставки, але завдяки встановленню на її вершині рідіоантен, рішення було скасовано.
Етапи будівництва вежі

Немає коментарів:

Дописати коментар