Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

четвер, 7 грудня 2017 р.

7 грудня - день в історії географії

Вже 339 років світу відомо про чарівний водоспад у Північній Америці, який вражає мільйони туристів з усіх куточків планети. Звісно, вам теж про  відомо нього, це Ніагарський водоспад, що розташований на річці Ніагара, яка з’єднує озера Ері та Онтаріо. А ось ім'я відкривача водоспаду мало кому  відомо.









У травні 1675 року Людовік XIV відправив до Північної Америки чотирьох місіонерів для супроводу французького мандрівника Рене де ла Саля. Одним із місіонерів був бельгійський католицький священик Луї Еннепен, якому і належить слава першовідкривача Ніагарського водоспаду, що сталося 7 грудня 1678 року. Він був першим європейцем хто відкрив та описав водоспад. Еннепен був настільки вражений побаченим, що написав у своїй праці «Опис Луїзіани»:
"За чотири ліги від озера Фронтенак (озеро Онтаріо) знаходиться неймовірний водоспад Катаракта, якому немає рівних...
Поміж озерами Онтаріо та Ері пролягає величезна та чудова Водяна Каденція, яка спадає настільки дивовижним та неймовірним чином, що немає тому рівних у Всесвіті. Так, в Італії та у Середземноморських районах можна знайти щось подібне, та ми можемо сміливо сказати, що все це жалюгідні відтінки в порівнянні із водоспадом, про який ми зараз говоримо. У підніжжі цієї жахливої прірви ми зустрічаємо річку Ніагара, яка не більш ніж чверть ліги в ширину, але неймовірно глибока у деяких місцях. Перед Водоспадом вона настільки стрімка, що несамовито зносить будь-яку тварину, яка намагається перетнути її, щоб погодуватися на протилежному березі. Вони не в змозі протистояти силі течії, яка неминуче скидає їх з висоти в шістсот футів"
Після закінчення подорожі Луї Еннепен повернувся до Європи. За свого життя, він більше ніколи не відвідував Північну Америку. 



Немає коментарів:

Дописати коментар