Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

пʼятницю, 22 жовтня 2021 р.

Як утворилося Чорне море

Теорія Чорноморського потопу була розроблена двома вченими із Колумбійського університету США Вільямом Райяном та Уолтером Пітманом в 1993-1995 роках. Згідно із цією теорією, приблизно в 6 тисячолітті до н.е. відбулося стрімке утворення протоки між Середземним та Чорним морями, тобто фактично прорив води, і улоговина Чорного моря, на дні якої було невелике прісне озеро раптово заповнилася солоною морською водою. 

Цю геологічну катастрофу спровокувало

інтенсивне танення льодовика і збільшення рівня Середземного моря. До катастрофи Мармурове море являло собою стічне озеро, а Босфору взагалі не існувало. Коли ж відбувся прорив, утворився величезний водоспад, який щоденно скидав до 42 км³ води (у 200 разів більше від обсягів скидання води у Ніагарському водоспаді). Цей так званий "Босфорський водоспад" скидав воду протягом року, допоки рівень Чорного та Середземного морів не зрівнявся. 

Наразі теорія Райяна та Пітмана підтверджена низкою комплексних досліджень, зокрема радіовуглецевим аналізом, хімічними аналізами мулу та загиблої рослинності (саме вона і є джерелом сірководню в морі).

Немає коментарів:

Дописати коментар