Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

середу, 26 квітня 2017 р.

Як утворюється цунамі?

Цунамі - це хвилі в океанах чи морях, які виникають від потужного впливу на товщу води. Нині вчені називають різні чинники утворення цунамі (виверження вулканів, зсуви грунту, ядерні вибухи), але головною є землетруси, які виникають під на дні водойм або поряд з ними.  Внаслідок землетрусу відбувається підняття або опускання морського дна, що призводить до руху води з дна до поверхні, а коли ця вода намагається повернутися до первісного стану, то і утворюються хвилі на поверхні. Цунамі бувають різні за висотою, від декількох сантиметрів до
30-40 метрів - це залежить від сили землетрусу. Довжина хвиль становить від 20  до 600 км. Швидкість переміщення хвиль в океанах близько 800 км/год. Коли землетрус трапляється ближче до берега, то швидкість цунамі зменшується, а висота хвиль навпаки зростає. 
Якщо землетрус стався далеко від берега, то хвилі, які наближаються до узбережжя помітити досить складно, так як висота їх зростає уже при наближенні до суші. Досить часто перед наближенням цунамі вода відходить на десятки метрів від берегів. Цунамі складають не з однієї, а із декількох хвиль, і перша хвиля не завжди сама більша.
Одним із найбільших цунамі, висота хвиль якого складала більше 500! метрів, трапився біля берегів Аляски, і причиною утворення величезних хвиль був не землетрус, а зсув грунту з висоти 1100 метрів.
Найчастіше цунамі виникають у водах Тихого океану. 
Хвиля цунамі (Таїланд, 26 грудня 2004 року)

Початок цунамі в Японії (11 березня 2011 року)

Відео; утворення цунамі



Немає коментарів:

Дописати коментар