Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

суботу, 20 травня 2017 р.

20 травня - день в історії географії

20 травня 1498 — Васко да Гама першим з європейців досяг Індії, обігнувши Африку

Експедиція морським  шляхом до Індії розпочалася в липні 1497 року, яку очолив португальський мореплавець Васко да Гама. Це була далеко не перша спроба європейців відкрити морський шлях до Індії, до цієї експедиції найуспішнішою була мандрівка під керівництвом Бартоломеу Діаша, який першим досягнув південного берега Африки - мису Доброї Надії. 
Європейці давно мали сухопутні торгівельні відносини з Індією, звідки привозили прянощі, шовк, слонову кістку, ювілірні коштовності, але цей маршрут з Азії до країн Європи пролягав через арабські країни, які брали велике мито з європейський мандрівників, що потім в багато разів
збільшувало ціну на товар у країнах Європи. Тому європейці і бажали знайти морський шлях до Індії, обігнувши Африку.  
Бартоломеу Діаш допомагав у підготовці експедиції до Індії, і коли все було готово, Васко да Гама 8 липня 1497 року вирушив у першу свою подорож до Індії на чотирьох кораблях із командою у 170 осіб. Це була складна подорож, у якій він втратив більшу частину екіпажу та два кораблі. Після свого відкриття, він повернувся у Лісабон лише у вересні 1499 року. Спеції, які він привіз із собою на останніх  двох кораблях з Індії, продалися з великим прибутком, що у 60 розів перевищили вартість експедиції. 
Відкриття морського шляху до Індії португальці деякий час тримали в таємиці від інших країн, відправляючи до Азії щорічно кораблі за спеціями, шовковими тканинами, золотом та іншими коштовними речами, продаж яких значно поповнював королівську казну Португалії. 
Васко да Гама після свого тріумфального повернення до Португалії, здійснив ще дві експедиції до Індії. Під час останньої подорожі він захворів на малярію та помер 24 грудня 1524 року у місті Кочі. 
Маршрут експедиції Васко да Гами


Немає коментарів:

Дописати коментар