Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

понеділок, 17 липня 2017 р.

17 липня - день в історії географії

17 липня 1846 року — народився Микола Миклухо-Маклай, український мандрівник і етнограф.

Микола Миклухо-Маклай видатний географ, антрополог, мандрівник, етнограф, що майже все життя провів у подорожах проводячи антропологічн і та зоологічні дослідження. Найбільш відомий завдяки своїй праці де він доводив про рівність всіх рас. Як відомо, на планеті виділяють чотири раси людей, які мають спільні зовнішні ознаки: європеоїдну, монголоїдну, негроїдну та австролоїдну. 
У 1870 році Миклухо-Маклай відправився на кораблі Витязь до острова Нової Гвінеї, де протягом двох років досліджував побут та звичаї місцевих жителів. Після чого продовжив свої спостереження в Індонезії, на Філіппінах та інших островах Океанії. Згодом, через декілька років він повертався на острів Нова Гвінея до
того племені де жив під час своєї першої мандрівки та прожив поряд з ними ще декілька місяців. Всі дослідження Микола Миклухо-Маклай описав у своїх наукових працях. Результатом спостережень стало його твердження про рівність всіх людей, що живуть на планеті. Він боровся за права папуасів, вимагаючи дотримання їх прав як членів людського роду. В часи колонізації європейці відносилися до корінних мешканців материків та островів, які вони підкорювали, як до людей "другого сорту". Вони забирали їх в рабство або вбивали тих, хто чинив опір. Миклухо-Маклай був противником цього та доводив, що люди, які проживають на віддалених островах відрізняються лише коліром шкіри, звичаєми, побутом, але вони мають рівні права з іншими націями.

В день народження Миколи Миклухо-Маклай також віддзначається свято етнографів.

Немає коментарів:

Дописати коментар