Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

неділю, 23 липня 2017 р.

Чому вода блакитна?

Всі ми любимо милуватися небесно-блакитною гладдю води, яка переливається різними відтінками. Але чому вона має такий колір, напевно не кожен зможе пояснити. Чому ж вода в океанах, морях, озерах має відтінки синіх чи зелених кольорів, коли всі знають, шо за своїм складом вода є прозорою? 
На це питання шукало відповідь багато вчених і з розвитком науки нині це можна легко пояснити. Колір води залежить від розсіювання сонячного світла товщею води. Сонячне проміння має різні спектри кольорів, але більшість з них поглинаються водою і не відбиваються у зворотньому напрямі. Фіолетові та блакитні промені менше поглинаються водою і мають змогу відбитися в зворотному напрямі, що дає нам змогу бачити воду блакитного кольору. Так, наприклад, сніг білий бо відображає лише білий відтінок, лід прозорий, бо пропускає крізь себе сонячне світло. За відсутності сонячного світла, у тіні чи
сутінках, вода стає базбарвною.
Колір води також залежить від глибини. Так при незначній глибині поряд з блакитними частинками відображаються оранжеві та червоні сонячні промені, що разом дають воді зеленого відтінку. Тому, якщо дивитися на водні простори з висоти пташиного польоту можна за кольором води визначити найбільш глибокі та мілководні місця морів та океанів. 
Крім того, на колір води впливає широта розташування водного об'єкта, хімічний склад води, а також водорості, що в залежності від своїх кольорів забарвлюють воду різними відтінками. Так, по одній із версій, Червоне море має таку назву через водорості та корали у глибинах морського дна, які під час цвітіння забарвлюють воду у червоні кольори. 
Іноді можна спостерігати неймовірно чарівні явища, коли зтикаються води різної глибини, щільності та солоності, що не дозволяє воді змішуватися. 
Місце зустрічі Карибького моря (зліва) та Атлантичного океану (справа)
Місце, де зустрічається Північне та Балтійське моря
Місце зустрічі в Гібралтарській протоці Середземного моря та Атлантичного океану
Місце зустрічі затоки Аляски та Тихого океану
Саргасове море вкрите водоростями
Червоне море

Немає коментарів:

Дописати коментар