Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

вівторок, 15 серпня 2017 р.

Льодовик Періто-Морено

Сьогодні уже важко приховувати той факт, що площа льодовиків на нашій планеті невпинно зменшується внаслідок зміни клімату. За останні десятиліття велика кількість льодовиків зникли або знаходяться на межі зникнення. Але в Південній Америці в Аргентині розташований унікальний на сьогодні льодовик у світі площа якого щорічно
зростає зі швидкістю на 450 м в рік. В 1981 році льодовик Періто-Морено включили до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 
Назву отримав на честь свого першовідкривача аргентинського географа Паскасіо "Періто" Морено. По іншій версії на честь дослідника Франциско Морено, який у ХІХ столітті досліджував регіон Патагонії, де розташований льодовик. 
Періто-Морено розташований на території Національного парку Лос-Гласьярес. Довжина льодовика становить 60 км, а ширина - 250 км.кв. Середня висота льодовика 74 м, а загальна товщина льоду 170 м. За таких розмірів він є третім за величиною запасом прісної води на планеті. 
Періто-Морено є одним із найважливіших туристичних обєктів Аргентини, щоденно сюди влаштовують екскурсії для туристів. В останні роки все більше набувають популярності пішохідні прогулянки по льодовику. Також для туристів проводять екскурсії на катері по озеру Лаго-Аргентино, на якому розташована частина льодовика. 
Через постійне зростання Періто-Морено за останні десятиліття і наступ його на Лаго-Аргентино, льодовик поділив озеро на дві частини. 


Немає коментарів:

Дописати коментар