Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

суботу, 24 березня 2018 р.

Острів, що живе в "майбутньому"

Цікавою особливістю атола є його розташування на захід від лінії зміни дат. Виходить, що Острів Вейк живе як би в майбутньому стосовно США й інших. «Сьогодні» на цьому острові являє собою «завтра» для всього іншого cвіту. Лінія зміни дат - умовна лінія на поверхні земної кулі, по різні сторони якої годинник показує той самий час, але календарні дати різняться на одну добу. Проходить від полюса до полюса, в основному по Тихому океану, по меридіану 180 градусів з деякими відхиленнями. 
 При перетинанні лінії зміни дат у напрямку із заходу на схід, у рахунку календарних дат, вертаються на один день назад. При русі зі сходу на захід додають один день.
 Широкій публіці атол став відомий по боях американців з
японцями в 1941-му році. У військовій історії подій Другої світової війни, облога японськими військами невеликого острова Уейк займає особливе місце. Військова база, що перебуває на острові - американська, була піддана бомбардуванням відразу ж після нападу на Перл-Харбор, після чого пішла облога острова. Облога тривала більше півмісяця, поки японці все ж таки не захопили острів. Щоб побувати на острові необхідна віза США.

Сьогодні Уейк використовується як авіа заправна станція, обслуговують яку невеличка кількість людей. Атол, складається із трьох коралових островів: Уейк (основний), Уїлкіс і Піл. Вони формують півкільце та з'єднані дамбами. Довжина берегової лінії 19,3 км, острова лежать на вершині підводного вулкана, надає йому більше зачарування те, що лагуна, яка перебуває в центрі, - колишній кратер. В основному весь ґрунт це пісок і кораловий вапняк, природних джерел питної води немає. Атол малопридатний для проживання будь-яких представників фауни, крім птахів. Водиться невелика кількість риби в прибережних водах. Для людей теж не дуже підходящі умови – спека. Дощі якщо й проходять, то в незначній кількості. До того ж бувають тайфуни, проходять періодично повторювані підводні землетруси, наслідок яких - цунамі.
 Тому острів не був населений, проживають на даний момент близько двохсот людей, які працюють на підрядників Військових Сил США. В 1568 атол відкрив знаменитий іспанець А. Мін-Данья, назвавши його Сан-Франциско. Більш трьох століть належав Іспанії — до 1899, коли відійшов до США в результаті американсько-іспанської війни. В 1796 англієць Уейк дав острову й усьому атолу своє ім'я. Інші острови названі на честь американців, що побували тут у самому кінці 1840 року Уїлкіса й Піла. Подорож на острів можлива тільки на приватних Яхтах.


Немає коментарів:

Дописати коментар