Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

суботу, 12 травня 2018 р.

12 травня 2008 року - день в історії географії


Сичуанський Землетрус стався 12 травня 2008 року в китайській провінції Сичуань. Магнітуда землетрусу склала 8.0 згідно з даними Китайського сейсмологічного бюро і 7.9 за даними Геологічної служби  США.

Епіцентр зафіксований в 75 км від столиці провінції Сичуань міста Ченду, гіпоцентр - на глибині 19 км. Цей землетрус також відомий як Веньчуаньський, оскільки епіцентр землетрусу припадав на повіт Веньчуань. Землетрус відчувався в Пекіні (видалення 1.500 км) і Шанхаї (1.700 км), де тряслися офісні будівлі і почалася евакуація. Його відчули і в сусідніх країнах: Індії, Пакистані, Таїланді, В'єтнамі, Бангладеш, Непалі та Монголії.



Офіційні джерела заявляють, що загинуло 69.197, пропало безвісти близько 18 тис. Чоловік, понад 370 тисяч були поранені, більше 5 млн людей залишилися без даху над головою. В результаті землетрусу понад 18 тис. сімей втратили своїх дітей (в основному в обвалених будівлях шкіл), тому китайський уряд дозволив їм завести ще одну дитину - в той час діяла скасована в 2016 році політика «одна сім'я - одна дитина». Після землетрусу люди продовжували гинути. Зсувами засипало рятувальників і робітників, які намагалися відремонтувати дороги в найбільш постраждалих районах. Дороги були забиті машинами, що залишилися без даху над головою люди ночували на вулицях і в парках. Землетрус у Сичуані став найсильнішим в Китаї після Таньшаньського землетрусу, що забрав в 1976 році близько 250 тисяч життів.

Втрати від землетрусу уряд Китаю оцінило більш ніж в $ 150 млрд. - в три рази більше, ніж пішло на підготовку Пекіна до Олімпійських ігор. Треба було надати нові будинки 3,9 млн. постраждалим, заново відбудувати школи, відновити фабрики і офісні будівлі.
Землетрус стався в сейсмічно активному розломі Луньменьшань, який проходить по західному краю Сичуаньської улоговини, відокремлюючи її від Сіно-Тибетських гір.
Через зсуви у дамб накопичилося багато води. Дамба електростанції Ціпінпу є найбільшою з аналогічних споруд, розташованих в провінції, досягаючи у висоту приблизно 150 м. Поштовхи призвели до того, що в конструкції утворилися глибокі тріщини. Якби трапився прорив, то вода могла знищити ціле місто Дуцзянянь.
Естафета Олімпійського вогню 2008 року було припинено в пам'ять про загиблих в цьому стихійному лиху людей, а школяр Лінь Хао, який врятував двох своїх товаришів з-під руїн після Сичуаньського землетрусу 2008 року, отримав право винести прапор Китаю на церемонії відкриття домашніх Олімпійських ігор разом з легендою китайського баскетболу Яо Міном.





Немає коментарів:

Дописати коментар