Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

неділю, 5 серпня 2018 р.

5 серпня - день в історії географії


5 серпня 1583 року — Англійський мореплавець Гемфрі Гілберт оголосив острів Ньюфаундленд власністю Британії.
Гемфрі Гілберт – видатний англійський моряк. Народився в Девонширі 5 серпня 1539 року.  Навчався в Оксфорді, де студіював навігацію і військову справу. Після навчання служив у армії. Брав участь у битвах. Був поранений під час облоги Гавра. 
Королева Англії Єлизавета І залучила його до колонізації Ірландії. За успішне придушення повстання в цій країні Гілберт був посвячений в лицарі.
Згодом,  у 1572 році очолив англійських добровольців, які допомагали Нідерландам у боротьбі з Іспанією.
У 1578 році Гілберт отримав завдання заснувати колонію в Новому Світі. Експедиція 1578—1579 років не мала успіху, оскільки через штормову погоду кораблям довелося повернутися до Англії.

Для фінансування нової експедиції Гілберт за сприяння свого зведеного брата Волтера Релі почав продавати землі ще не існуючої колонії. Релі також надав корабель і допоміг в отриманні дозволу від Єлизавети I. З п'ятьма кораблями, на борту яких було 260 чоловік Гемфрі Гілберт 11 червня 1583 вийшов з Плімута, а 3 серпня підійшов до Ньюфаундленду, де заснував невелику колонію Сент-Джонс.

Відправившись з Ньюфаундленда на трьох кораблях, Гілберт зробив спробу обстежити узбережжя на південь від Сент-Джонса. Під час цієї подорожі найбільший корабель затонув, а з двома що залишилися він вирішив повернутися до Англії. Сам Гілберт плив на меншому судні «Сквіррел» водотоннажністю всього 10 т.
Сильний шторм зненацька налетів 9 вересня 1583 р. Стоячи на палубі свого корабля, що вже тонув, Гілберт вимовив свою знамениту фразу: «We are as near heaven by sea as by land» (Ми ближче від моря до небес, аніж до суходолу). Увечері судно «Сквіррел» разом з Гілбертом пішло на дно поблизу Азорських островів.


Немає коментарів:

Дописати коментар