Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

понеділок, 11 березня 2019 р.

11 березня 2011 року - день в історії географії

11 березня 2011 року на північно-східному узбережжі Японії стався землетрус силою 8,8 балів за шкалою Ріхтера, найбільший за всю історію наукових спостережень землетрусів у Японії.


 Це привело до загибелі 5178 людей і зникнення безвісті 8 606 осіб як безпосередньо від руйнувань, так і викликаного ним цунамі висотою до 12 метрів. Близько 100 300 будинків у країні були зруйновані стихією повністю або частково.

12 березня 2011 року на першому блоці атомної електростанції «Фукусіма-1» стався вибух, що привів до руйнування залізобетонної оболонки реактора і викиду в атмосферу радіоактивних речовин.
Перша Фукусімська АЕС, що знаходиться за 230 кілометрів від Токіо, була запущена в експлуатацію в 1971 році і на момент аварії мала 6 енергоблоків та входила до числа 25 найпотужніших станцій у світі.
На Першій Фукусімській АЕС три працюючі енергоблоки були зупинені дією аварійного захисту, проте було перервано електропостачання (у тому числі від резервних дизельних електростанцій), необхідне для відводу залишкового енерговиділення реактора. 12 березня о 0:00 за київським часом була оголошена евакуація населення з 10-кілометрової зони навколо АЕС; пізніше зона була розширена до 20 кілометрів, а згодом до 30-ти.
12 березня о 8:36 за київським часом стався вибух на першому енергоблоці АЕС, у результаті якого зруйнувалося частина бетонних конструкцій зовнішньої оболонки блоку. Постраждали чотири працівника станції. З метою охолодження реактора було прийнято рішення заповнити його оболонки морською водою з розчином борної кислоти. Наступного дня вийшла з ладу система аварійного охолодження третього блоку, що привело до нового вибуху, який стався 14 березня. В результаті поранення отримали 11 чоловік.

З 15 по 18 березня вибухи відбулися ще на двох блоках, а 3-й та 4-й енергоблоки охопила пожежа, що привело викиду радіоактивних речовин у атмосферу. Зі станції евакуйований весь персонал. Вести боротьбу з катастрофою залишилися 50 інженерів, а також 80 солдатів самооборони. Силами вертольотної авіації, пожежників та поліції вдалось ліквідувати пожежі та налагодити роботи з наповнення водою гермооболонок атомних реакторів. До 27 березня на чотирьох постраждалих енергоблоках вдалось відновити роботу приладів управління і деякі робочі функції.
4 квітня для вирішення завдання екстренного відкачування високорадіоактивної води з підземних споруд енергоблоків було здійснене скидання у море приблизно 10 000 тон радіактивно зараженої води.
11 квітня стався 7-бальний землетрус, але ніхто з ліквідаторів не постраждав і всі аварійні операції були продовжені. З 17 квітня почалось спорудження системи з насосів, що відкачували б забруднену воду з підземних споруд, а також фільтрів, установлених зовні енергоблоків, для очищення води і теплообмінників для її охолодження; очищену і охолоджену воду планувалося заливати в назад реактори. Монтаж системи вдалось здійснити за 3 місяці. Це дозволило запобігти утворення постійного джерела забрудненої води. За наступні півроку була відкачана вся забруднена вода, повністю відновлене охолодження реакторів і завершена ліквідація аварії.
У середині грудня всі проблемні реактори АЕС були приведені в стан холодної зупинки. Ситуацію на АЕС «Фукусіма-1» вдалося стабілізувати. Наступний, більш складний, етап ліквідації наслідків аварії - витяг расплавленого ядерного палива з реакторів - японські фахівці почнуть проводити не раніше, ніж через 10 років.



Немає коментарів:

Дописати коментар