Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

суботу, 9 березня 2019 р.

Баальбек - таємниця втраченої цивілізації

В історії нашої планети залишилося ще безліч не розгаданих таємниць, наприклад складні стародавні споруди, які були споруджені невідомо ким, коли і як.
террасы Баальбека
Одну з таких таємниць зберігає стародавнє місто Баальбек, яке  знаходиться в Лівані. Колись це було велике місто, яке було одним з релігійних і культурних центрів стародавнього світу. Але зараз Баальбек практично повністю зруйнований і всіма забутий.
Найбільш цікавими спорудами в Баальбеке вважаються величезні тераси. Вони викладені з величезних кам'яних блоків вагою від 300 до 1000 тонн (наприклад, середня вага кам'яних блоків в піраміді Хеопса 2,5 тонни), причому укладені вони без будь-якого зв'язку і настільки точно й акуратно, що просунути навіть голку між ними вельми проблематично.

Найбільшою терасою в Баальбеці є тераса на якій римляни побудували храм своєму верховному богу - Юпітеру. Храм Юпітера не дожив до наших днів, він був зруйнований потужним землетрусом. Від нього залишилося тільки 6 колон заввишки по 22 метра, але й вони справляють дуже сильне враження.
Храм Юпитера в Баальбеке

террасы Баальбека
Три стіни цієї тераси викладені з дев'яти рядів монолітних блоків, кожен розміром 11 х 4,6 х 3,3 метрів і вагою понад 300 тонн. Четверта стіна - особлива, її зробили з трьох чутли не найбільших оброблених каменів у світі. Вага кожного з них близько 1000 тонн, розміри вражають не менше - 29 х 4 х 3,6 метрів. Ця стіна більше відома як Трилітон.
Трилитон в Баальбеке

трилитон - самые большие блоки в мире
А це південний камінь - власне найбільша оброблена кам'яна брила в світі, вірніше буде сказати майже оброблена - її частина так і не була відокремлена від скелі. Південний камінь був знайдений в каменярні в кілометрі від міста. Вага моноліту більше 1000 тонн.
южный камень
Храму Вакха пощастило набагато більше, він зберігся набагато краще, ніж більшість будівель в Баальбеці.
храм Вакха
На сьогоднішній день не знайдено жодного джерела, який пролив би хоч трохи світла на питання хто і коли будував шедеври Баальбека. Тому історикам і дослідникам залишається лише гадати. Достовірно відомо лише те, що Баальбекські тераси вже були побудовані в 5 тисячолітті до н.е. і навіть були віднесені до чудес світу того часу.
руины Баальбека
Хто ж тоді побудував Баальбек? Припущення з цього приводу, звичайно, є, але майже всі вони доволі екзотичні. Хтось приписує чудеса Баальбека давнім надрозвиненим  людям, які канули в століттях практично не залишивши за собою ніяких слідів. Хтось стверджує, що не обійшлося тут без прибульців з інших планет, так як цивілізації того часу просто не могли мати достатні знання і розвинені технології, щоб виробляти подібні споруди (до речі, ця версія поширена і серед єгиптологів). Ну і наостанок, є думка, що Баальбек будували велетні, що колись населяли нашу планету ...
Баальбек, Ливан
Єдине про що можна говорити з упевненістю це те, що гігантські кам'яні блоки оброблялися за допомогою самих звичайних зубил. Важко навіть уявити скільки витрачали часу робітники на обробку одного такого блоку ...
архитектура Баальбека
Як переміщали настільки важкі камені від каменярні, шлях до якої лежить через вибоїсті рівнини до місця будівництва залишається великою загадкою. Можна припустити, що будівельники клали кам'яні блоки на колоди (катки) і таким чином намагалися їх пересувати (вважається, що при будівництві єгипетських пірамід користувалися саме таким методом). Але проти цієї версії є два "колючих" аргументу. 
По-перше колоди не витримали б ваги і в 300 тонн, не кажучи і про тисячу, вони б просто перетворилися в пресоване дерево. По-друге сучасні дослідження показали, що для переміщення такого вантажу подібним чином потрібні були б зусилля приблизно 50 000 чоловік, що для стародавнього світу абсолютно фантастична цифра, лише кілька давніх міст за чисельністю населення могли тільки трохи наблизитися до цього числа. Відповідно, в будівництві Баальбека навряд чи брала участь така кількість людей.
храмы в Баальбеке
Переміщення блоків це навіть не половина біди, їх ще необхідно було підняти на пристойну висоту і ідеально рівно викласти один на одного, що з огляду на вагу було б дуже непростим завданням навіть у наш час і з нашою технікою.
До речі, зараз в світі є лише кілька моделей кранів здатних оперувати вагами більше 1000 тонн.
архитектура Баальбека



Немає коментарів:

Дописати коментар