Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

суботу, 6 квітня 2019 р.

6 квітня - день в історії географії

6 квітня 1909 року, пройшовши близько 480 миль на собачих упряжах, через 5 місяців після виходу з основного табору біля мису Колумбія (Гренландія), 52-річний американський офіцер Роберт Едвін Пірі та Метью Хенсон з чотирма ескімосами першими досягли точки, котру вони вважали Північним полюсом.


Результат пошуку зображень за запитом "роберт пірі"Усвою шосту арктичну експедицію і третю спробу досягти Північного полюсу Роберт Пірі відправився 6 липня 1908 року з Нью-Йорка кораблем «Рузвельт» і 1 серпня прибув до Грендандії на мис Йорк. Після поповнення запасів судно рушило далі на північ і в листопаді досягло острова Елсмір, звідки 15 лютого експедиція кількома групами вирушила далі на собачих упряжках.
30 березня було сформовано загін для досягнення полюсу - в нього увійшов сам Пірі, його помічник і давній соратник Метью Хенсон і чотири ескімоса, які мали у своєму розпорядженні п'ять нарт на 40 кращих собаках; провіанту і пального вони мали на 40 днів. Північного полюсу вони досягли 6 квітня 1909 року приблизно о 10-й ранку. Двічі провівши астрономічні заміри, сфотографувавшись і відпочивши, через 30 годин експедиція відправилась у зворотню дорогу.
Метью Хенсон, 1910 рік
Метью Хенсон, 1910 рік

За результатами експедиції Роберт Пірі був удостоєний звання контр-адмірала, річного державного пансіону і Золотої медалі британського Королівського географічного товариства. Оскільки Хенсон був афро-американцем і рядовим за військовим званням, його ім'я довгий час не згадувалось серед першопроходців Арктики. Лише у 1945 році Хенсона було нагороджено медаллю уряду США за видатні заслуги в галузі пізнаня світу.
Хоча досягнення Пірі було практично зразу ж визнане в усьому світі, доктор Фредерік Кук, колишній соратник Пірі по першій експедиції, заявив, що вже побував на Північному полюсі 21 квітня 1908 року, однак із-за недосконалості методів вимірювання широт не зміг цього довести.
З цього приводу в 1911 році Конгрес США провів спеціальне розслідування і затвердив пріоритет Пірі. Проте вже у 1950-х роках було встановлено, що жодна з цих експедицій не досягала полюсу, хоча Пірі і Хенсон наблизились до заповітної точки ближче свого конкурента, помилившись у розрахунках географічного положення полюсу на 30 миль.
Результат пошуку зображень за запитом "роберт пірі"
3 травня 1952 року американський підполковник Джозеф Флетчер вийшов з літака і ступив ногою на точне місцеположення Північного полюсу, ставши першою у світі людиною, котрій це вдалось зробити.

Немає коментарів:

Дописати коментар