Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

вівторок, 12 листопада 2019 р.

7 найглибших річок світу

Навіть невелика річка може виявитися глибокою – багато людей переконалися у цьому ще в дитинстві, граючи на мілині. Пройшовши всього кілька кроків від берега, можна опинитися на глибині власного зростання, або навіть піти під воду. Не всі річки глибокі, але глибина деяких із них дійсно виявляється вражаючою.

Сьоме місце – Хуанхе



Хуанхе – це знаменита китайська річка, яка іменується на місцевому мовою Жовтої. Таку назву їй забезпечив специфічний колір вод, які дійсно є мутними, в них міститься багато суспензій, які виявляються вимитими водами за весь той довгий шлях, який річка проходить по різних місцевостях. Вона була жовтою в минулому, сьогодні її води ще більше помутніли з-за скидів, для неї характерні серйозні екологічні проблеми. Але це не заважає їй залишатися важливим транспортним напрямком, її глибина сприяє судноплавству, складаючи близько 80 метрів. Це найбільш відомий китайський водойму, багато туристи охоче роблять по ній невеликі круїзи.
Результат пошуку зображень за запитом "хуанхе"

Шосте місце – Амазонка



Амазонка – це річка – рекордсменка по безлічі показників. Вона є лідером по довжині, лідирує і за обсягом води, що викидається в Світовий океан. По глибині ж вона посідає шосте місце, адже на деяких ділянках цієї водойми показник сягає 90 метрів. Ця річка протікає по звивистим руслом, яке прокладено по болотистій місцевості. Її глибина та судоходность теж допомагають розвивати туризм. Крім того, вона дозволяє добиратися до тих ділянок суші, куди просто неможливо потрапити іншим шляхом з-за густої рослинності і тих небезпек, які підстерігають людину в місцевих джунглях.
Результат пошуку зображень за запитом "амазонка"

П’яте місце – Меконг



Меконг – це велика, відома азіатська річка, яка протікає по південно-східним територіям. Вона вважається найдовшою на всьому азіатському південно-сході, показник її довжини дійсно вражає, складаючи більше 4 тисяч кілометрів. А ще це виключно глибока річка, глибина якої на деяких ділянках досягає 100 метрів, і навіть перевищує цей показник. Незважаючи на певні екологічні проблеми, водойма відрізняється багатим природним світом, служить джерелом риби для місцевих жителів, забезпечує транспортний зв’язок за рахунок судноплавства.
Пов’язане зображення

Четверте місце – Замбезі



Ця річка проходить через кілька країн Африки, надаючи воду, забезпечуючи транспортну доступність для багатьох територій. Здавалося б, на спекотному материку річки повинні бути мілководними, адже вода тут в дефіциті. Але глибина цієї водойми сягає місцями 116 метрів, а довжина її становить більше 3 тисяч км. В цілому, саме африканські річки якраз виявляються найбільш глибокими, як і озера, що парадоксально. Але це стає закономірним, якщо врахувати факт тектонічного походження безлічі з водойм цього континенту. Вони утворюються в тріщинах, розломах земної кори, це забезпечує їм більшу глибину.
Результат пошуку зображень за запитом "замбезі"

Третє місце – Дунай



Дунай – це відома європейська річка, яка народжується в Німеччині, несучи води в південно-східному напрямку. Довжина водойми перевищує 2 тисячі км. Це важлива водна артерія, шлях повідомлення, який активно використовувався з самої зорі цивілізації. Глибина Дунаю на ряді ділянок досягає 170 метрів. Кілька десятиліть тому вона була сильно забруднена і обміліла, однак після проведення ряду екологічних заходів ситуація суттєво покращилася, водоймою знову можна пишатися. На Дунаї варто кілька європейських столиць, в цілому річку можна назвати колискою європейської цивілізації. Люди селилися поблизу цієї річки з первісних часів.
Результат пошуку зображень за запитом "дунай"

Друге місце – Янцзи



Янцзи визнається самою довгою річкою Азії, вона протікає, зокрема, через Китай. Річка відома на весь світ, оскільки входить в список рекордсменок. По довжині вона – третя в світі, після Амазонки і Ніла. Глибина ж водойми сягає 200 метрів. По річці ходить водний транспорт, цей водний об’єкт привертає туристів – особливо тим своїм відрізком, що іменується Три Ущелини. Також на річці виробляється великий обсяг електрики завдяки кільком ГЕС. Янцзи тече з Тибету, де утворюється на нагір’ях, харчуючись талими водами від льодовиків.
Результат пошуку зображень за запитом "янцзи"

Перше місце – Конго



Незаперечним лідером у цьому списку стає річка Конго, яка протікає в Африці. Це довга річка, 4.6 тисяч кілометрів шляху, через який проходять її води, дозволяє їй займати 8 місце за цим показником у світі. Глибина ж водойми сягає місцями 250 метрів. По Конго проходить межа між Заїром і державою Конго, а саме русло має настільки складну структуру, що містить не тільки різними петлями, але й островами, водоспадами. Водоспадів на річці налічують більше 30. За повноводності ця річка поступається лише Амазонці. Ще вона – єдина, яка перетинає екватор двічі.
Результат пошуку зображень за запитом "река конго"
Результат пошуку зображень за запитом "река конго"
Результат пошуку зображень за запитом "река конго"
Результат пошуку зображень за запитом "река конго"

Немає коментарів:

Дописати коментар