Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

понеділок, 6 квітня 2020 р.

ТОП-6 найбільш загадкових місць України, які варто відвідати

Як багато ти знаєш про те, чому озера можуть бути мертвими або мати не одне дно, а кілька?
Нижче ти зможеш більше дізнатися про це, а також про рожеві граніти, де вони знаходяться і чому, про скельний храм, найбільш “оптимістичну” печеру України і джерела, які не піддаються штучному газуванню. Подорожувати Україною корисно і пізнавально пропонує Tochka.net.

Богуславські граніти, Київська обл.

На схилах річки Рось завмерли унікальні рожеві гранітні брили заввишки 10-12 метрів. Археологи запевняють, що їм більше 2 млрд років. Аномальність цього природного явища в тому, що місцевість навколо Богуслава знаменита покладами сірого, а не рожевого граніту. Вчені припускають, що на поверхні ці рожеві брили виявилися після проходження по території України стародавнього льодовика. Хоча заяви археологів не применшують таємничості цього дива природи. У наші дні сотні людей приїжджають сюди, щоб підлікуватися і відновити сили. Після відвідин унікального гранітного масиву багато хто відчуває прилив енергії. Містики впевнені, що тут знаходиться так зване місце сили.

Бушанський скельний храм, Вінницька обл.

Біля входу в древній скельний храм, який знаходиться на території заповідника Буша, висічений загадковий малюнок. На безлистому дереві сидить півень, під деревом зображений стоячий на колінах з молебно складеними руками чоловік, ззаду якого завмер олень. У верхній частині малюнка – прямокутна рамка. Вже близько 200 років історики ламають голову над цим ребусом, намагаючись розгадати сюжет. Згідно з однією з версій, зображення символізує скорботу за загиблими одноплемінниками, а в рамці нібито був напис “Азм єсмь Миробог жрець Ольгов”. Проте, остаточного ключа до розгадки поки немає. А подібних сюжетів немає ні в одному скельному язичницькому святилищі. Також історики не можуть встановити і точну дату створення цього барельєфа. Датують його 16 століттям і навіть 2 століттям.

Мавринский майдан, Дніпропетровська обл.

© Дмитро Следюк
Схожий з висоти пташиного польоту на гігантського павука, комплекс земляних валів більше інших обріс гіпотезами. У археологів та істориків досі немає єдиної думки про походження і призначення цього загадкового земляного утворення. Одні впевнені, що це сторожова вежа і оборонна споруда часів Запорізької Січі. Інші бачать в ньому язичницьке капище. Уфологи запевняють, що це посадкова база НЛО. Розташований загадковий земляний комплекс на східній околиці села Межиріч. Назва останнього дає привід містиків міркувати про зв’язки українського села з колискою цивілізації – древнім Межиріччям.

Оконські джерела, Волинська обл.

На водній гладі розкинутого в селі Оконськ озера ти можеш побачити два куполоподібних фонтани – це б’ють найпотужніші джерела карстових вод. Хоча озеро неглибоке (всього 3 м), точну глибину жерла самих джерел встановити поки не вдалося. Ключі настільки сильні, що щомиті виштовхують з глибини озера 200 л води. Крім того, водойма має і температурну аномалію. Незалежно від пори року, температура води в озері не змінюється і становить близько 8°C. Завдяки цій унікальній властивості навіть найлютіші морози не здатні скувати озеро кригою. Ще одна загадкове властивість води з джерела – вона абсолютно не піддається штучному газуванню.

Печера Оптимістична, Тернопільська обл.

Тут, біля села Королівка, знаходиться найдовша печера Євразії – Оптимістична. Згідно легенди, таку назву відкрита майже півстоліття тому львівськими спелеологами печера отримала тому, що не вірячі в її гігантські розміри скептики жартома називали першовідкривачів “оптимістами”. На сьогодні загальна довжина розвіданих підземних ходів печери становить близько 240 км. Завдяки цьому факту Оптимістична занесена в Книгу рекордів Гіннесса як найдовша гіпсова печера у світі. Спелеологи припускають, що підземні лабіринти цієї карстової печери утворилися на території стародавнього мілководного моря, що відступило більше 20 млн років тому.

Чорне озеро, Кіровоградська обл.

Офіційно це озеро називається Берестувате, але народна назва (Чорне) в повній мірі відображає всі його загадкові особливості. Озеро знаходиться посеред покритого мохами, лишайниками і папоротями, болота. Болото займає площу близько 2 га. Озеро і болото імовірно сформували талі води в епоху льодовикового і подальшого за ним періодів. Глибина цього озера до сих пір точно не встановлена. Згідно легенди, у таємничої водойми не одне дно, а кілька. Цій легенді є пояснення: скупчені протягом століть кілька шарів торфу, опалого листя та гілок сформували в озері багатоярусне дно, що серйозно ускладнює вимір точної глибини. Звичайно, купатися в цій водоймі заборонено. Знаходиться вона на території ландшафтного заказника “Чорноліський”.

Немає коментарів:

Дописати коментар