Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

понеділок, 14 червня 2021 р.

Мертве море не найсолоніше озеро?

Кожен з дитинства знає, що Мертве море - одна із найсолоніших водойм на суходолі. Разом із тим серед гідрологів немає єдиної точки зору стосовно найсолонвшого озера на планеті. Визначати подібний рейтинг - справа вкрай не вдячна. Побачивши перелік найсолоніших озер світу - ставтеся до нього досить обережно, адже навіть найбільш досвідчені лімнологи (дослідники озер) та гідрохіміки до подібних рейтингів ставляться скептично. Вся справа у тому, що солоність в озерах може змінюватися залежно від пори року, водного балансу, ступеня випаровування, змін в земній корі, тощо. В деяких солоних озерах світу вміст солей зменшується, а в деяких - навпаки - збільшується.

Саме тому найсолонвшого озера на планетв немає, адже на це звання претендує одразу чотири озера на Землі (Мертве море, Ассаль, Ретба та Дон-Жуан). На звання найсолонішого певний час претендувало озеро Гает'але в Ефіопії, однак останні дослідження показали, що його солоність знизилася. 

В це складно повірити, але найсолоніше озеро світу цілком ймовірно може знаходитися на території Антарктиди. Принаймні останні дослідження кількох наукових експедицій з різних країн це підтверджують. Мова йде про озеро Дон-Жуан в Сухих Долинах (Східна Антарктида), яке знаходиться в найбільш сухому місці на нашій планеті. Вміст солей в ньому перевершує всі відомі водойми і дорівнює 40% (400‰). Наприклад, середня «солоність» світового океану становить майже 3,5% (35‰), а Мертвого моря - 33,7% (337‰). Щоб отримати воду такої солоності в домашній ванні, потрібно висипати в неї 13 кілограмів солі.


Концентрація хлориду кальцію в озері настільки велика, що навіть при температурі -53° С вода не переходить в твердий стан, і це при тому, що глибина водойми на сьогодні не перевищує 10 сантиметрів, а його розміри  становлять 300 метрів в довжину і 100 метрів в ширину.  Вода дуже швидко випаровується, але озеро остаточно ніколи не пересихає завдяки саме підземним водам. Озеро було відкрите рівно 60 років тому, 13 червня 1961 року, і отримало свою назву на честь двох пілотів гвинтокрила, які його вперше побачили - Дон Роу та Джоан Хікі.  


На фото - озеро Дон-Жуан в Антарктиді


#Дон_Жуан #Сухі_Долини #Цікава_географія 🌐

Немає коментарів:

Дописати коментар