Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

неділю, 12 грудня 2021 р.

Течія Гольфстрім втрачає силу

Що це означає для клімату в Європі?

Актуальні наукові дослідження вказують на ослаблення циркуляції морських течій в Атлантичному океані. Це загрожує непередбачуваними наслідками для природи та людини, застерігають вчені.

Атлантична меридіальна циркуляція - це система течій,

що транспортує у верхніх морських шарах теплі маси води з тропічних широт на північ, а холодні водяні маси за допомогою глибинних течій - на південь. Завдяки Гольфстріму в північно-західній Європі навіть узимку панують відносно м'які температури.

Система Гольфстріму перекачує майже 20 мільйонів кубометрів води в секунду. Це приблизно в сто разів перевищує стік Амазонки.

Руйнація системи морських течій, викликана зміною клімату, може мати непередбачувані наслідки для природи й людей. Через танення льодовиків у Гренландії, а також внаслідок збільшення кількості опадів до північного Льодовитого океану потрапляє дедалі більше прісної води. Це, в свою чергу, призводить до того, що на глибину опускаються менші маси холодної води - й глибинна течія вздовж американських континентів втрачає силу.

Вчені відповідають: вздовж північної частини східного узбережжя США слід рахуватися з частішими повенями, в Європі - частішими екстремальними погодними явищами. Уже зараз метеорологи фіксують ознаки цих змін. Так, науковці пояснюють виникнення так званої "холодної бульбашки" в північній Атлантиці саме сповільненням Гольфстріму.

Немає коментарів:

Дописати коментар