Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

неділя, 12 березня 2017 р.

Теракотова армія

Одного разу китайський селянин Ян Жифа копав у дворі колодязь. Раптом лопата вперлася у щось тверде. Він витягнув знахідку із землі, зішкріб бруд і занімів від жаху. Він тримав у руках глиняну чоловічу голову, а на нього дивилися очі. 
У 1974 році, у стародавній столиці Китаю місті Сіан, що розташоване в 990 кілометрах від Пекіна, була знайдена
сенсаційна археологічна знахідка минулого століття. Вчені дослідили знахідку і виявили, що голові з теракоти 2200 років, і це голова солдата. Таких фігур теракотової армії під землею виявилося досить багато. 
З усіх боків, де б не копнули археологи лопатою, вони знаходили теракотових солдатів. Всюди - одні солдати. Пліч-о-пліч, розміщена в колони стоїть глиняне військо під землею, охороняючи гробницю. На площі, що дорівнює трьом футбольним полям, знайшли близько 9000 вояків. Це ціла бойова армія зі зброєю, колесницями й кіньми. Вага кожного солдата приблизно дорінює 135 кілограмів, а вага коня близько 200.          
Теракотова армія охороняла гробницю першого китайського імператора Цінь Ши-Хуанді. Він правив у Китаї з 221 по 210 рік до нашої ери, наводячи страх на підданих. Грозного імператора боялися всі, а він нікого, крім смерті.
Воїнів, що збереглися цілком, майже не залишилося. Тиск шару землі зіграв свою руйнівну роль. Більшість фігур виявилося розбито на черепки. Цікаво, що кожен теракотовий воїн не схожий один на одного. Обличчя були виліплені стародавніми скульптурами вручну, а інші частини тіла відливалися за допомогою форм. Як тільки яскраво розфарбовані солдати виявлялися на світлі, фарба опадала. Вчені старанно загортали кожен знайдений черепок в тканину із закріплювачем. Ще одна небезпека загрожувала теракотовому війську - всі фігури були вражені грибком.
Матеріалом для виготовлення статуй послужив теракот - червона або жовта обпалена неглазурована глина. Випалення відбувався при постійній температурі не нижче 1000 градусів Цельсія протягом декількох днів. Глиняні фігури, в результаті, ставали міцними, немов граніт.
Сама імператорська гробниця розташована в ста метрах від ям з солдатами.
Похований імператор Цинь Шихуанді був у 210 році до нашої ери в грандіозному підземному палаці, будівництво якого тривало 37 років, за участю 700 000 рабів, підневільних селян і солдатів. Це була перша, і найбільша, гробниця китайських імператорів.
Величезна кількість скарбів, жінок і слуг були поховані разом з прахом Цинь Шихуана. За різними оцінками, вважається, що близько трьох тисяч наложниць і до 70 тисяч робочих разом з їхніми родинами було закопано разом з Шихуань.
Більшість коштовностей і статуеток напевно ще перебувають під землею. За записами, що збереглися, висота кургану сягала 116 метрів, а його периметр становив 2,5 кілометра. А в даний час, це земляний пагорб кшталт піраміди, 34 метра висотою, 560 метрів завдовжки і 528 метрів завширшки.

Місто Сіан став великим туристичним центром. Щорічно його відвідують 25 мільйонів китайських і 800 тисяч іноземних туристів. Для захисту від негоди, а також для зручності розкопок над теракотовим військом спорудили три великих павільйони. 


1 коментар: