Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

четвер, 20 квітня 2017 р.

20 квітня - цей день в історії

20 квітня 1534 року — почалася перша експедиція французького дослідника Жака Картьє до Канади.


Жак Картьє - це знакова фігура серед французьких дослідників. Він поклав початок освоєнню французами канадських земель, саме завдяки йому сучасний Квебек опинився франкомовною провінцією.
Відважний француз був досвідченим моряком до того часу, який у першій половині 1530-х років запропонував французькому королю спробувати щастя в пошуку дороги до Індії та Китаю.
При підтримці короля Франциска I був споряджений флот, який очолив Жак Картьє. Мореплавцю знадобилося 20 днів, щоб перетнути океан і наблизитися до
берегів Ньюфаундленду. Моряків особливо вразила величезна кількість птахів, які населяли прибережні землі.
24 липня 1534 Картьє встановив 10-метровий хрест зі словами "Хай живе Король Франції", оголосивши тим самим ці території володіннями французького короля. У тому поході він виявив місце, де річка Святого Лаврентія впадає в море і порахував, що це може бути шлях до Азії. 
За час першої подорожі Картьє кілька разів зустрічався з місцевими індіанцями і двох з них привіз до Франції. До речі, саме тоді почута ним назва "канада" - "село" пізніше стала найменуванням цих території, а надалі і країни. 
Коли у вересні 1534 мореплавець повернувся на батьківщину, він був упевнений, що знайшов азіатське узбережжя.

Немає коментарів:

Дописати коментар