Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

понеділок, 31 липня 2017 р.

Велика китайська стіна

Перший імператор Стародавнього Китаю Ши Хуанді зійшов на престол в 221 р. до н.е. Саме за його правління почали будувати оборонний комплекс, який зараз відомий у всьому світі як Велика китайська стіна, щоб в подальшому убезпечити державу від набігів агресивних народів з півночі. Так і почалася історія спорудження Великого китайського муру, протяжністю 8 852 км, за іншими даними від краю до краю довжина стіни складає більше 20 тис. км. Зараз через тисячі років - це найдовша штучна споруда, що побудована людиною. Мільйони людей в будівництво стіни поклали свої життя, і її можна також вважати найбільшим людським цвинтарем.
Для зміцнення блоків при будівництві стіни використовували липку рисову кашу з гашеного вапном. Ширина стіни становить 6 метрів, висота - від 8 до 20 метрів. Внутрішні сторони стіни захищені бар'єром висотою до 90 см, де тисячі років тому були водостоки.
Однією з головних проблем під час будівництва була
відсутність доріг, недостача води і їжі для працівників. В роботі задіяли селян, рабів і солдатів.
Стіну зводили протягом 10 років, над будівництвом постійно працювали понад 3 мільйони осіб. Більшість з них загинули від холоду, голоду, хвороб, безсилля, так як роботи проводилися навіть в негоду. Всіх померлих і тих, хто завинив, замуровували в стіну.

Після завершення будівництва в 213 р. до н.е. стіна простяглася по всій північній частині імперії, надійно захищаючи Китайську Імперію від войовничих народів хунну. На заході держави, зведена стіна зі сторожовими вежами захищала і мандрівників, що ходили по Великому шовковому шляху.
Але постійне будівництво і відновлення стіни за довгі роки значно виснажило сили людей, і з часом цінність її піддалася сумніву. Вороги, бажаючи напасти на Китай, підкуповували варту або знаходили недостатньо укріплені ділянки стіни, де можна було обійти цілому війську.
Велика Китайська стіна головний символ не тільки Китаю, але і всього світу - одне з 7 чудес світу. У 1987 році її включили в список ЮНЕСКО як одне з найбільших історичних спадщин планети. Ця споруда є одним з найбільш відвідуваних місць на планеті - за рік сюди приїздять понад 39 мільйонів туристів з усіх континентів.

 Велика Китайська стіна - це неперевершена споруда не тільки свого часу, але і в наші дні не перестає дивувати своєму величністю та загадковістю. 

Немає коментарів:

Дописати коментар