Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

четвер, 3 серпня 2017 р.

Звідки походять назви штатів США?

Болтимор  Названо на честь  лорда Балтимора, якому англійський король Карл і подарував значну територію, на якій у 1682 році було засноване місто.  
Вашингтон.  Названо на честь Дж. Вашингтона, керівника  визвольної війни та першого президента США.
Детройт – англійська вимова французького  детруа – «протока». Місто засноване в 1683 році як форт біля протоки, що з’єднує озера Гурон і Ері.
Новий Орлеан – названо французькими поселенцями з Орлеану.
Нью – Йорк . Англійською – «новий Йорк». Заснований на початку ХVІІ століття і називався Новий Амстердам. Наприкінці  ХVІІ століття  його захопили англійці та назвали на честь герцога Йорка.
Сьєрра – Невада. З іспанської перекладається  як «снігові гори».
Чікаго.  Мовою індіанців «смердючий». Так називалася болотиста місцевість із затхлою водою в нижній течії. Згодом назва перейшла до поселення.
Айдахо. Існує кілька пояснень: у перекладі з індіанського – «пожирач лосів» або «коштовний камінь гір» (за золото та срібло в горах), а також назва квітки з родини жовтневих.
Айова.  Назва походить від річки Айова – притока Міссісіпі, дана сусідніми племенами, з індіанського  означає «сонні», тобто «ліниві».
Алабама.  Має кілька пояснень: індіанської – «пробитися крізь чащу», могло стосуватися племені, яке розчистило територію для землеробства, та «ми залишаємося тут».
Арізона. Назва походить від індіанського арі – «малий», «невеликий», та зон – «джерело» «вода»;  «країна з невеликим джерелом», «маловодна  країна».
Віргінія . Латиною - «діва».  Названа  так у 1584 році англійською королевою Єлизаветою.   
Вермонт . З французької – «зелена гора». Французькі поселенці так  називали місцевість за лісисту вершину.
Вісконсін. У перекладі з різних індіанських мов звучить як «травяниста рівнина», «тисячотрава».
Гаваї – мовою місцевих жителів – «місце богів».
                               
Дакота (Північна та Південна). Мовою індіанського племені омаха дакота означає «союзники»; за іншою версією – «справжні люди».  Визначення Південна т Північна стосується географічного положення та з'явилася з моменту їх розділу в 1889 році.
Джорджія. Назву  дали за ім'я англійського короля Георгія ІІ, коли тут існувала англійська колонія.
Іллінойс. Назву дано за назвою індіанського племені ілліні, що означає «справжні, прекрасні люди».
Індіана. У перекладі означає «країна індіанців».
Кароліна: Північна та Південна. В 1560 році французький підприємець Жан Рибо організував на цій території поселення французьких гугенотів і назва місцевість на честь Карла ІХ. Поділені на Південну та Північну в 1665 році.
Кентуккі. Назва за однойменною річкою від індіанського кан -тук – кес. З різних індіанських мов перекладається як «темна від крові земля», «земля зелених очеретів», «країна озер», «широкий степ, рівнина».
Коннектікут. З алконської мови – «долина річки». За назвою річки почали називати і територію, яка згодом набувала статусу  штату.
Луїзіана. У ХVІІ столітті велика територія , що належала Франції, була названа  на честь короля Людовіка  ХІV.
Массачусетс. Названий за індіанським племенем, назва якого в перекладі означає «житель  великих пагорбів».
Міннесота. Індіанською  - «небесно-блакитна вода».На території штату розташований витік річки Міссісіпі, вода якої тут чиста й має блакитний відтінок.
Монтана. З латини – «гориста». Спочатку таку назву мало селище золотошукачів, а з 1889 року і штат.
Мен. Назва виникла від імені капітана Мена.
Меріленд. У 1632 році на цій території існувала англійська колонія, названа за ім'ям англійської королеви Марії – Генрієтти.  – «земля  Марії».
Небраска. Індіанською – «рівний», «рівнинна країна».
Невада. Іспанською  - «країна, занесена снігом». Морози у штаті досягають – 20 С, випадає сніг.
Нью – Гемпшир.  Назву території було дано в 1622 році колоністами з Англії, за  назвою графства в Англії з додаванням слова – «новий».
Нью – Джерсі. Територія названа  ХVІІ ст.. за назвою  острова Джерсі в Ла- Манші, оскільки один із перших колоністів  і губернаторів   Беклі , був родом із цього острова.
Нью – Мехіко. «Нова Мексика» - 1912 рік штат у США на території , що раніше була відібрана у Мексики.
Огайо. Штат одержав назву від однойменної  річки. Огайо – від індійського – «гарна річка», названа так за мальовничі береги.
Оклахома.  Індіанське окла – «народ», хома – «червоний», тобто люди з червоним кольором шкіри.
Орегон. Назва яка виникла  в результаті помилки французького гравера, який помилково написав назву річки Вісконсін  як Уарікон –сінт» і переніс закінчення так склалося враження про річку Уарікон, яка тече на захід.  Незабаром слово Уарікон – Орегон перетворилося на назву території.
Пенсільванія. Оселилися колоністи з Німеччини. Територію викупив  Вільям Пенн у 1681 році.  Територія почалася називатися за прізвищем власника; з латини – «лісова» .Рол – Айленд. Названий за невеликим островом, одним з перших пунктів європейської  колонізації в Північній Америці. Голландські  колоністи називали його Род – «рудий»., «червонуватий» за відтінком грунту; англійці додали ісланд -  «острів».
Теннессі. Названий за лівою притокою Огайо. З індіанських мов кілька тлумачень: найменування одного з племен, що означає «криві вуха», загальна назва – «річка».
Техас. Індіанською техіа – «добрий товариш», так буцімто індіанці відповіли на запитання, якого вони племені.
Філадельфія . Від грецького – «той, що любить братів».
Юта. Назву дано за найменуванням індіанського племені юта, що проживало тут. Початкове значення назви – «високі», або "ті, що живуть вище".

Немає коментарів:

Дописати коментар