Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

неділю, 3 вересня 2017 р.

3 вересня - день в історії географії

3 вересня 1609 року — англійський мореплавець Генріх Гудзон відкрив гавань, навколо якої згодом виник Нью-Йорк.

Генрі Гудзон (1550-1611) аглійський мореплавець, досліджував Гренландію, Північну Америку та сусідні острови материка. Він прагнув знайти західний шлях до Індії та Китаю через Арктику, оминувши іспанські та португальські колонії. Був одним із перших європейців, хто мандрував арктичними землями у цих холодних широтах, де здійснив ряд важливих географічних відкриттів. 
Саме 3 вересня 1609 року він відкрив гавань, навколо якої згодом, у 1614 році, виникло одне із найвідоміших і найбільших міст світу - Нью-Йорк. 
Спочатку місто було застоване голландцями як торгівльна факторія. У 1624 році вони заснували поселення Мангеттен, а від 1626 року тут почав існувати центр голландської колонії - Нові Нідерланди. У 1664 році не зустрівши опіру з боку
голландців, англійці захопили колонію, та перейменували місто на честь ініціатора захоплення герцога Йорського - Нью-Йорк (Новий Йорк). 
Нині місто є одним з найбільших міст не лише США, а й у всьому світі, з населенням майже 10 млн. осіб. Також є одним із найбільших світових торгівельно-фінансових центрів. 



Крім гавані, Генріх Гудзон відкрив річку, затоку, які названі на його честь та деякі острови. В 1611 році його разом із сином та іншими 7 моряками було висаджено з корабля на шлюпку членами екіпажу, які взбунтувалися і прагнули повернутися додому. З тих пір про долю Гудзона нічого не відомо.


Немає коментарів:

Дописати коментар