Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

середу, 20 вересня 2017 р.

Чому трапляються землетруси?

Вся наша планета складається із семи великих та ряду відносно малих блоків - літосферних плит, які не з'єднані між собою. 
Рис. 1. Літосферні плити

На глибині під літосферними плитами знаходиться мантія, що розміщена між ядром Землі та земною корою. Вчені дослідили, що температура мантії сягає від 900 С біля земної кори та зростає з глибиною до 4 000 С. Верхній шар мантії називається астеносферою, саме по ній і рухаються літосферні плити. Вони стискаються або розходяться відносно одна одної. Зазвичай ці рухи непомітні людям, так як плити рухаються досить повільно протягом року і проходять відстань лише декілька сантиметрів. Наслідком таких рухів є зсуви гірських порід у глибинах Землі, що часто призводять до
коливання земної поверхні, які ми називаємо землетрусами.
Рис. 2. Будова Землі

Землетруси - це раптові, короткотривалі струси земної кори, які відбуваються внаслідок зсувів гірських порід у недрах Землі. Силу землетрусів оцінюють за 12-ти бальною шкалою Ріхтера. 
Щоденно на нашій планеті трапляються сотні землетрусів, але більшість з них мають потужність 1-3 бали, що не відчутні людям. Але часто на планеті трапляються сильні землетруси, які призводять до значних руйнувань та великої кількості загиблих. Рекордсменами серед країн за кількістю землетрусів є Чилі та Японія, де протягом року їх трапляєтья близько 1000!
Рис. 3. Землетрус у Китаї

Місця де стискаються між собою плити є сейсмічно небезпечними зонами, їх рух на межах плит супроводжується землетрусами. Там де дві літосферні плити не просто  труться одна об одну, а зіштовхуються, виникають найбільш руйнівні землетруси. 
Якщо землетрус трапляється на дні океану чи моря, то часто це може стати причиною утворення цунамі - великих хвиль, довжиною більше 500 м, висотою подекуди до 30 метрів, які рухаються зі швидістю декілька сот кілометрів на годину і врізаються на сушу. 
Рис. 4. Цунамі в Індонезії у 2004 році
Вчені досліджують коливання земної кори за допомогою сейсмографів, але навіть в наш час неможливо передбачити катастрофічні землетруси, їх потужність, де і коли вони відбудуться. 

Немає коментарів:

Дописати коментар