Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

неділю, 11 лютого 2018 р.

Чому в добі 24 години?


У природі немає нічого, що визначало б тривалість годин, хвилин і секунд - одиниць, якими ми користуємося, кажучи про час. Проте справа йде інакше, коли мова заходить про тимчасовий відрізок, відповідний тому, що ми називаємо добою, або днем. Тривалість доби відповідає проміжку часу, за який Земля здійснює повний оборот навколо своєї осі із заходу на схід. Цей проміжок часу завжди один і той же.
Насправді в добі не 24 години, а набагато менше. Вчені
розрахували точний час повного обороту Землі за зірками. Принцип розрахунку  полягає в тому, що вчені засікають момент, в який певна зірка знаходиться над меридіаном - уявною лінією, що простягнулася від Північного полюса до Південного, строго перпендикулярною напряму обертання Землі. Цей момент вважається початком доби. Її кінець наступає в ту секунду, коли та ж сама зірка знов виявляється над тим же самим меридіаном. Зміряний таким чином проміжок часу, називається астрономічною, або зоряною добою і рівна 23 годинам 56 хвилинам і 4,09 секундам.
366 астрономічних діб складають один рік. Рік рівний проміжку часу, за який Земля здійснює повний оборот навколо Сонця. Оскільки прийнято вважати, що в добі 24 години, то в результаті виходить, що в році 365 1/4 дні. Для зручності календар влаштований таким чином, що з кожних чотирьох років, один рік називається високосним і складається з 366 днів, а три інших - з 365 днів.
Проте не завжди час вимірювали таким чином. У Стародавній Греції, наприклад, тривалість доби визначалася за часом, що пройшов між світанком і заходом. Нічний годинник просто не враховувався. Проте вже стародавні римляни стали рахувати час так само, як ми: від півночі до півночі.
Перш ніж був винайдений годинник, і день і ніч розбивали на 12 рівних проміжків. Проте така система була незручною, оскільки тривалість дня і ночі у різний час року непостійна. Всім добре відомо, що влітку день довший за ніч, тоді як взимку - навпаки. Першими, хто розділив всю добу цілком на 24 частини, рівні одній годині, були все ті ж стародавні римляни. Сьогодні майже скрізь на земній кулі час вимірюється таким чином.


Немає коментарів:

Дописати коментар