Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

суботу, 13 жовтня 2018 р.

13 жовтня - день в історії географії

13 жовтня 1884 року — Гринвіч затверджений як місце проходження нульового (початкового) меридіана.
 
Гринвіцький нульовий меридіан - це уявна лінія, що проходить через Лондон.
У 1884 році з питання врегулювання системи відліку координат у Вашингтоні зібралися імениті географи і політики. Міжнародна меридіальна конференція зібрала представників з Росії, Австро-Угорщини, Німеччини, Великобританії, Франції, Данії, Чилі, Венесуели, Японії, Швейцарії, Османської імперії та багатьох інших країн. Всього присутній 41 представник.
Крім визначення довготи, учасників цікавила розробка
системи обчислення часу. В чому проблема? А в тому, що аж до XIX століття єдиного уніфікованого часу не існувало. Все користувалися місцевими одиницями. Це викликало плутанину. Відсутність стандартів перешкоджало торгівлі між країнами з різним рівнем розвитку науки і культури. Проблеми були і з транспортом.
З усіх вже існуючих стартових точок потрібно було вибрати одну. Рішення приймали відкритим голосуванням, в якому брали участь всі присутні делегати.
На конференції вирішували, який об`єкт повинен стати початком відліку довготи. Меридіан нульовий, згідно з пропозиціями делегатів, міг проходити через Париж, Азорські або Канарські острови, протоку Берінга, Грінвіч. Острови відразу програли по голосам - там не було належного рівня наукового забезпечення. Париж теж не набрав голосів. Ферро, хоч і користувався популярністю, також був відкинутий. Нульовий меридіан Лондона став переможцем, заперечувала лише Франція.

                                                                                     

Немає коментарів:

Дописати коментар