Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

четвер, 11 жовтня 2018 р.

В Тасмановому морі знайдено "загублений світ"

Австралійські вчені виявили "загублений світ". Саме так вони називають мережу підводних гір і вулканів, що досі ховалися в Тасмановому морі. Відкриття зробив екіпаж дослідницького судна Investigator, що здійснював 25-денну наукову місію в регіоні.
В ході складання карти морського дна вони з'ясували, що висота підводних піків може досягати 3000 метрів. Але навіть при цьому до поверхні їм ще далеко. Щоб дістати до хвиль, не вистачає ще 2000 метрів. За словами доктора Тари Мартін з CSIRO, підводні гори відрізняються за формою і розмірами. Деякі закінчуються "гострими списами", а інші - "рівними плато".
"Проведене нами картографування, дозволило вперше у всій красі побачити мережу підводних вулканів і гір, що піднімаються над абісальною рівниною, розташованої на глибині 5000 метрів", - говорить Мартін.

Підводна область, віддалена на 400 км на схід від Тасманії, є притулком для різноманітних морських мешканців. Зокрема, для китів і дельфінів.
"Поки ми проходили над грядою підводних гір, до корабля підпливали безліч горбатих китів і шароголових дельфінів. В один із днів ми нарахували 28 горбатих китів, а на наступний побачили 60-80 шароголових дельфінів", - розповідає один з членів екіпажу Investigator, доктор Ерік Вулер,  додаючи, що корабель також супроводжувало багато птахів.
Вчені вважають, що "загублений світ" відіграє значну роль для мігруючих морських мешканців, які використовують його в якості орієнтира.
"Підводні гори можуть грати роль дорожнього покажчика на морському міграційному шосе, яким користуються горбаті кити, що пересуваються від місць зимівлі до літніх пасовищах, - пояснює доктор Вулер. - Нам пощастило припаркуватися прямо над цим шосе для морської фауни".
Тепер австралійським ученим належить ще більше дослідницької роботи. У листопаді та грудні екіпаж Investigator повернеться в Тасманове море, щоб вивчити походження підводних гір і їхніх мешканців. Причому в наступний раз вони прихоплять з собою камери, що дозволяють знімати відео високої роздільної здатності.


Немає коментарів:

Дописати коментар