Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

пʼятницю, 29 березня 2019 р.

10 ідей щодо створення складових елементів Lapbook

Добірка різноманітних ідей, як створити компоненти до лепбуку динамічними, змістовним та оригінальними.
Як зробити так, щоб дитина навчалася із задоволенням? Відповідь на це питання шукають багато педагогів. Існує багато прийомів і новітніх освітніх методів, які доречно використовувати. Один із таких – метод Lapbook. Він досить популярний на уроках у європейських та американських вчителів. У сучасній українській школі лепбук тільки-но набуває поширеності. І не дарма! Адже у такий спосіб можна опановувати нові знання, у яскравих формах творчо структуруючи нову інформацію
Лепбук про лепбук
Змісту лепбуку та етапам його створення ми присвятили окрему статтю. Наразі ми зупинемося на тому, які способи оформлення навчального матеріалу можна обрати, щоб творча тека була місткою та змістовною.

1. Конверт-квіточка

Сенс лепбуку полягає в тому, щоб не лише структурувати інформацію, а й зробити це у яскравий спосіб. Чим більше складових, тим більш інформативною є тека, а завдяки різнобарвній візуалізації зміст навчального матеріалу краще запам'ятовується.
Пропонуємо включити такий елемент при створенні тематичної папки. Зробити його нескладно, а всередину можна покласти добірку світлин чи карток з цікавими фактами щодо предмета вивчення.

2. Гармошка

Виготовити такий компонент зовсім нескладно. Базова форма може повторювати будь-яку пласку геометричну форму (коло, квадрат, ромб тощо), а загальна довжина може бути довільною.
На кожному окремому фрагменті «Гармошки» можна записати правило з теми з мови, математичну формулу, приклеїти світлину винахідника чи письменника певної епохи тощо.

3. Картка-твіст

За цим принципом можна створити вітальну листівку до свята або використати твіст-картку як складовий елемент лепбуку.
Завдяки такій картці навчальний зміст можна подати більш ефектно, особливо, якщо всередині рухливого елементу картки буде яскраве зображення за темою (наприклад, зображення будови чогось, чи 4 окремих світлин).

4. Рухливий блок

Як зазначає відома нейробіолог Т.В. Чернігівська, формування дрібної моторики у дітей безпосередньо впливає на мовні функції та в цілому на розвиток мозку. Тому саме розвитку цих здібностей доцільно приділяти увагу у дошкільному та молодшому шкільному віці.
Виходячи з цього, при виготовленні лепбуків учнями молодших класів має ставитися акцент на розвивальних функціях такого методу навчання. Тому складові елементи мають бути прості, але рухомі.

5. Трикутний конверт

Найкраща ідея структурувати інформацію при створені оригінальної теки – розмістити складові у різні кишеньки за певним принципом. А щоб лепбук виглядав оригінальніше, пропонуємо поєднувати конвертики різної форми.
Сенс вмісту такого конверту краще запам'ятається, якщо поєднувати графічне та текстове зображення.

6. Мультикишенька

Така деталь творчої папки дозволяє зручно розмістити значну добірку графічних, фото- чи текстових зображень, при цьому використовуючи небагато місця.
Завдяки ємності такого елементу, в нього можна поміщати не лише паперові елементи. Наприклад, на уроках географії при вивченні певних держав у мультикишеньки можна помістити зразки дрібних грошей цієї країни, а при вивченні стародавньої історії – наприклад, маленькі саморобні макети знарядь праці первісних людей тощо.

7. Книжка-самогортка

Така складова лепбуку дозволяє автоматично перегортати аркуші саморобної книги, лише потягнувши за відповідну стрічку. При цьому кількість сторінок може бути довільною.
На елементі такого типу якнайкраще розміщати певні зображення. Наприклад, на географії,вивчаючи тему «Атмосфера», на аркушах самогортки можна розмістити типи хмар, тощо.

8. Книжка-веселка

Створення лепбуків рекомендоване до використання не лише у молодших та середніх класах. Такий спосіб навчання може бути ефективним у старшій школі при опануванні складних тем. Адже візуалізація сприяє усвідомленню абстрактних понять. Наприклад, можна запропонувати зробити лепбук з тригонометрії, в окремих елементах якого будуть міститься не лише формули, а і графіки, способи застосування тригонометричних знань у повсякденні, цікаві факти тощо.
Відповідно, тематичні теки старшокласників мають буди більш інформативними. Для цього доцільно використовувати більш складні елементи, як, наприклад, «книжка-веселка».
Цей елемент дозволяє створити лепбук у лепбуці, бо сам складається з декількох сторінок, на кожній з яких можна розмістити окремі цифри, факти, зображення чи світлини.

9. Колаж

Така компактна складова, дозволяє створити цілісну картинку певного процесу, явища чи події. На такому елементі якнайкраще розміщувати графічну інформацію (наприклад, вивчаючи на біології будову тіла, такий колаж можна присвятити окремій системі органів). Хоча можна застосувати й на історії для вписування всіх важливих дат з певного періоду, тощо.

10. Рухома слайдер-картка

У такий спосіб у лепбуці можна «приховати» певні маловідомі чи вражаючи факти, зображення казкових створінь чи міфічних істот. Наприклад, вивчаючи історію Шотландії на уроках англійської мови, за допомогою такого елемента можна зобразити чудовисько озера Лох-Несс.
Звісно, лепбук не панацея для того, щоб зробити навчання захопливим процесом винятково для всіх, бо запорука успіху залежить від вчительської манери викладання. Але залучення таких форм роботи дозволяє виховувати творчу особистість, процес навчання для якої є активним, зрозумілим та усвідомленим.

Немає коментарів:

Дописати коментар