Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

пʼятницю, 16 червня 2017 р.

16 червня - день в історії

16 червня 1903 року - розпочалася перша арктична експедиція Руаля Амундсена

16 червні 1903 р. "Gjoa" залишив Крістіанію. Амундсен перетнув Атлантичний Океан, обігнув західну частину Гренландії, увійшов в море Баффіна, а далі в протоку Ланкастера. Тут почався повільний рух вперед, через лабіринт островів канадського узбережжя. Плавучі крижини, сильні вітри, туман і мілководдя постійно загрожували судну, але до кінця літа експедиція знайшла природну гавань на острові Короля Вільяма.
Перевагою місцезнаходження об'єкта експедиції, служила близькість північно-магнітного полюса. Це давало шанс зробити дуже точні наукові спостереження. Протягом двох років Амундсен з компаньйонами залишався в гавані, яку вони назвали "Gjoahavn". Там вони побудували спостережні пункти, обладнавши їх точними вимірювальними приладами. Результати їх досліджень дали велику роботу багатьом вченим ще на 20 років вперед. Амундсен перейняв у ескімосів управління собачими упряжками. Він ретельно вивчив одяг, їжу, побут ескімосів, зберігаючи все це в своїй чіпкій пам'яті.
У серпні 1905 р. наукова робота закінчилася і "Gjoa" продовжила свій західний шлях через тумани і льоди. Шлях, по якому проходило судно, був настільки мілководний, що одного
разу відстань між кілем і дном становило не більше одного дюйма. Амундсен з командою усвідомлював, що скоро вони будуть плисти по водах, відомим мореплавцям Аляски! Через три місяці напруги і виснажливого очікування експедиція виявила на горизонті корабель, що відплив з Сан-Франциско. "Gjoa" стало першим судном, яке здійснило цей надзвичайно небезпечний вояж. Але незабаром після цього воно вмерзло в лід, де залишалося всю зиму.
Прагнучи повідомити світовій спільноті про досягнення експедиції, Амундсен разом з американським компаньйоном, в жовтні відправляється в 500-мильну подорож в Ігл-Сіті на Аляску, де знаходилося найближче телеграфне сполучення із зовнішнім світом. Цей нелегкий шлях він проробив на собачих упряжках, і, переваливши через гори майже 3-кілометрової висоти, 5 грудня добрався до міста, звідки сповістив світові про свій подвиг.


Немає коментарів:

Дописати коментар