Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

суботу, 1 липня 2017 р.

1 липня - день в історії географії

1 липня 1859 року — в Протоколах лондонського Ліннеєвського товариства вперше опубліковано короткий виклад теорії природного відбору Чарльза Дарвіна.
Чарльз Дарвін у своїй основній праці "Походження видів шляхом природного відбору" узагальнив емпіричний матеріал сучасної йому біології та селекційної практики, на основі результатів власних спостережень під час подорожей на кораблі "Бігль" розкрив основні фактори еволюції органічного світу. У книзі "Зміна домашніх тварин і культурних рослин" він виклав додатковий фактичний матеріал до основного праці, а в книзі "Походження людини і статевий відбір" висунув гіпотезу походження людини від мавпоподібних предків. В основі теорії Дарвіна - властивість організмів повторювати в низці поколінь подібні типи обміну речовин та індивідуального розвитку в цілому - властивість спадковості. 

Згідно з Ч. Дарвіном і А. Уоллесу, механізмом, за допомогою якого з існуючих видів виникають нові, служить природний відбір – виникання найбільш пристосованих у боротьбі за існування організмів, що здатні залишити потомство. Завдяки природному відбору сприятливі спадкові характеристики стають загальнішими в наступних поколіннях популяції організмів, які розмножуються, а несприятливі характеристики – стають менш загальними.
Теорія Чарльза Дарвіна з самого першого опублікування знайшла багато критики з боку різних верств населення. Самою слабкою ланкою  у теорії Дарвіна  стала уява про  спадковість.  Її  піддавали критиці  навіть його опоненти. 
Було також виявлено  інші недоліки  його  теорії  еволюції  видів, що торкалися  питання  органічного  розвитку. Теорія Дарвіна дійсно потребувала  розробки та обґрунтування   з врахуванням  тих досягнень, які було здобуто  біологічною наукою.
Цікавим  є той факт, що Дарвін  не був  ніяким атеїстом, а служив при церкві старостою, і  на запитання  де  знаходиться   ланка  творення світу,  науковець  розумно  відповів, що  вона  насправді  прикріплена  до престолу  Божого.  Хоча  сказати, що  він був  віруючим  після  еволюційної теорії  дуже  важко.  Попри   все  просив  зробити на його  могилі  такий напис: «Бог створив  усе».


Немає коментарів:

Дописати коментар