Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

вівторок, 10 жовтня 2017 р.

10 жовтня - день в історії географії

10 жовтня 1861 року — народився Фрітьоф Нансен, норвезький полярний 
дослідник-мандрівник.


Про норвезького дослідника-мандрівника Фрітьофа Нансена не завжди пишуть в підручниках, як і про багатьох інших відважних мандрівників котрі ризикували своїм життям заради нових відкриттів, але їх імена та досягнення варто знати наряду з  більш відомими мандрівниками. 
Народився Нансен в мальовничій місцевості околиці столиці Норвегії Хрістіанії у 1861 році. Перші подорожі молодий дослідник робив зі своїми  товаришами по горах Скандинавії, по гірських ущелинах, дрімучих лісах та переправляючись через бурхливі ріки, вражаючи супутників своєю надзвичайною сміливістю.    
В 1882 році він у статусі матроса здійснив рейс на
промисловому кораблі "Вікінг", після повернення з якого влаштувався працювати в природозначий музей. У нього з'явилася мрія здійснити перехід через острів Гренландію від східного до західного узбережжя. Багато оточуючих вважали таку мрію безумством, бо через несприятливі погодні умови, центральна частина острова вважалась неприхідною.  Але Фрітьону Нансену вдалося втілити цю мрію у життя у 1888 році, разом ще із трьома супутниками. Вони на лижах вперше перейшли Гренландію зі східного до західного берега. Мандрівка розпочалася 17 серпня 1888 року. Не дивлячись, що більшу частину їх подорожі супроводжував лютий мороз близько 45° С,  вони були змушені постійно їсти холодну їжу та страдали від спраги, їх перехід закінчився вдало вже на початку жовтня того ж року. 
Метою наступної подорожі у Нансена було досягнути північного полюсу. На спеціально збудованому кораблі "Фрам" Ф. Нансен 22 червня 1893 року разом з декількома десятками членами екіпажу вирушив у подорож на підкорення північного полюсу, що тривала три роки. 


У березні 1895 року, після двох холодних зимівок на дрейфуючому судні, Нансен разом з товаришем вирішив залишити судно та на санях досягнути північного полюсу, до якого за їх розрахунками залишилося вже не так далеко. Їм вдалося дійти до 86° північної широти, далі, ніж будь хто до  того часу, але вони змушені були повернутися назад на судно.
Під час експедиції було проведено ряд географічних досліджень, про які згодом у своїх наукових працях описував Ф. Нансен. Зокрема, було встановлено, що в Центральній Арктиці є море глибиною понад 3 000 м, що на глибині 200-800 метрів проходить шар більш теплої води, який надходить сюди з теплою течію від Атлантичного океану. Також вони досліджували та описували про дрейф льодовиків, клімат арктичних широт, рослинний та тваринний світ цього регіону.
Крім полярних досліджень Нансен займаався політикою, вів боротьбу за права людей, які вимушені були покинути батьківщину та не могли отримати другого громадянства. Для таких людей згодом видавали так звані нансенові паспорти. За цю діяльність, Ф. Нансен у 1922 році отриман Нобіліївську премію. 
Помер в 1930 році в Норвегії, місто Люсакер. Його ім'ям названа протока на північ від Канади.   


Немає коментарів:

Дописати коментар