Вітаю Вас на своєму блозі! Буду рада, якщо Ви знайдете для себе цікаву та корисну інформацію!

середу, 10 травня 2017 р.

Що таке пилові бурі?

Пилові бурі - це сильні вітри, які переносять верхні частинки грунту. Вони виникають внаслідок поєднання декількох чинників: сильний вітер, який дме у посушливих районах, де переважно відсутній травяний покрив на великих відкритих ділянках, охоплюючи значні площі. Найчастіше їх звісно можна зустріти в пустелях, напівпустелях та в посушливих степових регіонах. Під час пилової бурі велика кількість пилу (піску або грунту) піднімається у повітря на
висоту від декількох метрів до 3 кілометрів. Тривалість бурь декілька годин або днів. В залежності від кольору верхнього шару землі, розрізняють чорні, жовті, червоні та білі пилові бурі. 
Пилові бурі завдають великої шкоди господарству та загрожують життю людей. Так наприклад, у 1962 році вітер в Аравійській пустелі підняв таку значну кількість піску, що в столиці Єгипту Каїрі на декілька днів закрили аеропорт. Стояла справжня темрява: людина не могла побачити навіть пальці своєї витягнутої руки. 
На Україні також виникають пилові бурі, найчастіше у південних посушливих степових областях. Одні з найпотужніших  пилових бурь були зафіксовані у 1928, 1951 та 1960 роках. Їх площа становила близько 1 млн. кв. км., а висота підняття пилу понад 1500 метрів. Наслідком таких бурь стало зменшення потужності шару чорнозему на 10-15 см, який було перенесено ураганними вітрами на сотні кілометрів від постраждалих районів.
Пилова буря в штаті Арізона, США
2011 рік

Немає коментарів:

Дописати коментар